Із завтрашнього дня на Сумщині заборонено ловити раків

Державна екологічна інспекція у Сумській області доводить до відома громадян, що відповідно до наказу Сумського рибоохоронного патруля, з 15.08.2023 до 30.09.2023 на території Сумщини діятиме повна заборона на вилов річкових раків. Це пов’язано із настанням сезону другої линьки членистоногих, який припадає приблизно на середину серпня – кінець вересня.  У цей час раки скидають свій панцир, через що стають дуже вразливими та потребують особливого захисту. Саме тому Інспекція здійснюватиме посилені заходи охорони біоресурсів на всіх водоймах Сумщини.

Звертаємо увагу, що за вилов річкових раків у заборонений період передбачено адміністративну відповідальність у вигляді накладення штрафу від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення та незаконного улову. Окрім цього, правопорушники будуть змушені відшкодувати екологічні збитки. Відповідно до Постанови КМУ №1209 від 21.11.2011, розмір шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добування 1 річкового рака, становить 196 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, незалежно від його розміру та ваги.

Отже, кожен, хто із завтрашнього дня упіймає навіть одного маленького рака, може постати перед судом та сплатити до бюджету щонайменше 3332 гривень.