До уваги мешканців Сумської області!

21 – 22 серпня на території Сумської області синоптики прогнозують високу пожежну небезпеку – 4-го класу.

Державна екологічна інспекція у Сумській області закликає громадян неухильно дотримуватись вимог пожежної безпеки, бути пильними та відповідальними при поводженні з вогнем, оскільки під час сезону збору врожаю існує велика загроза виникнення масштабних пожеж, які призводять до значної шкоди довкіллю, до матеріальних та людських втрат. Цьому сприяють спекотна та вітряна погода, велика кількість залишків сухої рослинності та збіжжя, а також, на жаль, людська недбалість.

Інспекція вкотре нагадує про відповідальність, передбачену законодавством України:

за знищення або пошкодження рослинності порушникам загрожує штраф у розмірі від 3060 до 6120 гривень, а для посадових осіб — від 15 300 до 21 420 гривень;

за ті самі дії, вчинені на територіях природно-заповідного-фонду, паліям загрожуватиме штраф у розмірі від 6120 до 12 240 гривень.

Наголошуємо, що в умовах воєнного стану навмисні підпали, зокрема й сухої рослинності та її залишків, додано до переліку злочинів, вчинених з метою ослаблення держави або інших дій, спрямованих на знищення людей чи завдання шкоди їхньому здоров’ю. Такі дії розцінюються як кримінальний злочин, який передбачає покарання у вигляді ув’язнення строком від 10 до 15 років з конфіскацією майна.

Звертаємо увагу, що відповідно до розпорядження голови Сумської облдержадміністрації, на період дії правового режиму воєнного стану, забороняється відвідування лісів та в’їзд до них транспортних засобів.

Бережіть своє життя та довкілля!