Інспекцією проконтрольовано стан водойм у дитячому парку «Казка»

Внаслідок потужних злив тиждень тому відбулося значне підвищення рівня води у водоймах в дитячому парку «Казка», що в середмісті Сум. Це викликало занепокоєння сумчан, які спостерігали вихід з берегів двох усім відомих водойм.

Фахівці відділу інструментально-лабораторного контролю Державної екологічної інспекції у Сумській області, з метою перевірки стану води, 14.08.2023 відібрали проби поверхневих вод у двох водоймах парку:

✔️ Водойма, яка розташована поряд зі стайнею, у дитячому парку «Казка» (біля труби ливневої каналізації);

✔️ Водойма, яка розташована в 20 м на південий захід від стайні, у дитячому парку «Казка» (біля «Замку»).

Гідрохімічний аналіз відібраних зразків на сьогодні повністю завершено. За результатами вимірювань встановлено, що на момент відбору проб усі показники складу та властивостей вод відповідали встановленим гранично допустимим концентраціям (ГДК) для задоволення господарсько-побутових та інших потреб населення, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я України (№ 721 від 02.05.2022 р.).

Виключенням стало лише незначне перевищення рівня біохімічного споживання кисню (БСК5). Відповідно до вищезгаданого наказу МОЗ, гранично допустиме значення БСК5 становить 3 мгО2/дм3. Вимірювання показали наступні результати:

– Водойма, яка розташована поряд зі стайнею, у дитячому парку «Казка» (біля труби ливневої каналізації) – 8,1 мгО2/дм3;

– Водойма, яка розташована в 20 м на південий захід від стайні, у дитячому парку «Казка» (біля «Замку») – 17,2 мгО2/дм3. Також у цій водоймі встановлено перевищення по концентрації ХСК, у порівнянні з нормативними: 53,3 мг/л при нормі 30,0 мг/л для господарсько-побутових водойм.

До відома: ХСК – кількість кисню, яка споживається при хімічному окисленні органічних і неорганічних речовин, які містяться у воді, під дією окислювачів, БСК5 – показник забруднення води органічними сполуками, який визначається кількістю кисню, що витратився на окиснення забруднюючих речовин, що містяться в одиниці об’єму води, за встановлений час (зазвичай 5 діб – БСК5) в аеробних умовах. ХСК та БСК5 – інтегровані показники вмісту органічних речовин в воді водного об’єкту.

При цьому у відібраних пробах води з водного об’єкту, на момент проведення досліджень Інспекцією не виявлено високих концентрацій хімічних речовин, зокрема: нітратів, нітритів, амонію, сульфатів, хлоридів та фосфатів, які б свідчили про забруднення водойми промисловими чи господарсько-побутовими стоками.