Долучайтесь до фіксації злочинів проти довкілля!

Державна екологічна інспекція у Сумській області доводить до відома громадян, що 28.07.2023 Кабінет Міністрів України прийняв Постанову № 783, якою затвердив основні засади функціонування сервісу фіксації фактів негативного впливу на довкілля внаслідок надзвичайних ситуацій і збройної агресії російської федерації, що має назву «ЕкоЗагроза».

«ЕкоЗагроза» являє собою офіційний вебресурс і мобільний застосунок, за допомогою яких кожен може повідомити про екологічні злочини, свідком яких він став. Для цього необхідно зареєструватися на ресурсі, пройшовши електронну ідентифікацію й автентифікацію, та створити електронне звернення про факт заподіяння шкоди навколишньому природному середовищу внаслідок надзвичайних ситуацій і збройної агресії російської федерації. Звернення має містити стислий опис ситуації /події, внаслідок якої відбувся негативний вплив на довкілля та прив’язку до географічних координат. До цієї інформації також можна додавати власні фотоматеріали з місця подій.

Наприклад, за допомогою «ЕкоЗагрози» ви можете оперативно повідомляти про засмічення територій Сумщини (та інших областей) підбитою ворожою технікою або снарядами, пожежі в екосистемах або населених пунктах внаслідок обстрілів, забруднення атмосферного повітря або земельних та водних ресурсів отруйними речовинами тощо.

На підставі електронних звернень, отриманих через «ЕкоЗагрозу» фахівці Державної екологічної інспекції у Сумській області здійснюватимуть обстеження місць подій, складатимуть акти огляду територій, проводитимуть розрахунки збитків і т.д. Відповідь про результати розгляду звернень заявники також отримуватимуть через електронний сервіс.

Окрім цього, у зазначеному застосунку можна переглянути верифіковані факти екологічних загроз, що виникли внаслідок злочинних дій російських окупантів, а також актуальну інформацію про якість повітря та рівень радіаційного забруднення у різних точках України. Для зручності користувачів такі дані розміщуються на інтерактивній мапі із чіткою прив’язкою до місця події. Посилання на вебресурс ЕкоЗагроза:

Посилання на вебресурс ЕкоЗагроза: https://ecozagroza.gov.ua

GooglePlay – завантажити додаток: https://bit.ly/ecozagroza_googleplay

AppStore – завантажити додаток: https://apple.co/3P7pyJ8