Відбулося розширене засідання колегії Державної екологічної інспекції у Сумській області за підсумками роботи у 2017 році

20 лютого 2018 року під головуванням начальника Інспекції Геннадія Базарова відбулося розширене засідання колегії.

У засіданні взяли участь представники Сумського обласного управління водних ресурсів, Департаменту екології та природних ресурсів Сумської обласної державної адміністрації, Наукового центру прикладних екологічних досліджень СумДУ, Сумської обласної організації УкрТОП, СМГО «Екологічна фундація «Поступ-Ноосфера», керівники та працівники структурних підрозділів Інспекції.

Відповідно до порядку денного на засіданні колегії було обговорено результати здійснення державного нагляду (контролю) за додержанням вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища у 2017 році. Проведено аналіз показників інспекційної діяльності за 2017 рік у порівнянні з аналогічними показниками 2016 року, а також проаналізовано показники результативності здійснення державного нагляду (контролю) інспекційними підрозділами.

Також було розглянуто запроваджені Державною екологічною інспекцією України нові підходи щодо оцінки ефективності роботи територіальних органів. Ключовим принципом таких нововведень є оцінювання показників роботи: кількість проведених перевірок, складених протоколів, винесених постанов, сум накладених і стягнутих штрафів та сум розрахованих і  пред’явлених збитків на одного інспектора. Результати діяльності територіальних органів ДЕІ України за 2017 рік опрацьовано використовуючи саме цей підхід і виведено рейтинг інспекцій по  показникам  реалізації наглядових (контрольних) функцій територіальних органів. Запровадження такого аналізу показує «слабкі» та «сильні» сторони державного нагляду кожного територіального органу по ключовим показникам. Зокрема, по кожному показнику роботи, розрахованому на одного інспектора, проставляється відповідне місце, виводиться середній бал рейтингу та відповідне рейтингове місце.

В ході обговорення даного питання представники громадськості, які є членами колегії Інспекції, надавали цікаві та слушні пропозиції щодо критеріїв оцінювання ефективності роботи Інспекції, та радили запровадити їх на регіональному рівні з подальшим їх оприлюдненням, у тому числі на веб-сайті Інспекції.

 

 

 

Другим питанням, що розглядалось на колегії, був стан роботи зі зверненнями громадян в Інспекції у 2017 році.

Крім цього, на засіданні висвітлювались також результати проведення заходів державного нагляду в рамках природоохоронної операції «Новорічна ялинка»,  результати роботи постів екологічного та радіологічного контролю на митній території Сумської області у 2017 році та стан ведення роботи за принципом «Єдиного вікна», зокрема, наявні проблемні питання, з якими стикаються державні інспектори при проведенні екологічного та радіологічного контролю на митній території Сумської області, і які на сьогодні залишаються невирішеними.

Останнім питанням, яке розглядалось на колегії, і якому приділено особливу увагу, було дотримання працівниками Інспекції вимог антикорупційного законодавства. По завершенні колегії з посадовими особами Інспекції було проведено семінар-навчання по ряду питань вище зазначеного законодавства.

За результатами проведення колегії, з урахуванням наданих під час засідання пропозицій, Інспекцією прийняті обов’язкові до виконання рішення.