Державна екологічна інспекція у Сумській області повідомляє про початок операції “Першоцвіт”

Відповідно до вимог законів України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про рослинний світ» та «Про Червону книгу України», з метою припинення збору, перевезення і торгівлі першоцвітами та з метою захисту, відтворення видів рослин, занесених до Червоної книги, Державна екологічна інспекція у Сумській області щорічно навесні проводить операцію «Першоцвіт».

За незаконне придбання та збут об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної Книги України, статтею 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено накладення штрафу від 510 до 1700 грн. з конфіскацією об’єктів рослинного світу. Дії щодо незаконного придбання та збуту об’єктів рослинного світу, вчинені щодо об’єктів тваринного або рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, тягнуть за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 грн. з конфіскацією об’єктів рослинного світу.

Крім того, згідно зі статтею 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення за погіршення, знищення середовища перебування (зростання) тварин і рослин, види яких занесені до Червоної книги України, знищення, незаконне або з порушенням встановленого порядку вилучення їх з природного середовища, а також порушення умов утримання (вирощування) тварин і рослин цих видів у ботанічних садах, дендрологічних та зоологічних парках, інших спеціально створених штучних умовах, що призвело до їх загибелі, каліцтва (пошкодження), тягне за собою накладання штрафу на громадян від 340 до 510 грн. з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб – від 510 до 850 грн. з конфіскацією незаконно добутого.

До здійснення заходів державного нагляду (контролю) у можливих місцях збору та продажу квітів, а також на залізничних вокзалах активно долучаються громадські інспектори з охорони довкілля, залучаються працівники Національної поліції, обласного управління лісового та мисливського господарства, представники громадських організацій та ЗМІ.

При виявленні порушень природоохоронного законодавства складатимуться протоколи про адміністративні правопорушення з наступною їх передачею на розгляд відповідним судовим органам.