Стічні води виправної колонії суворого режиму забруднювали річку на Сумщині

Державна екологічна інспекція у Сумській області отримала текст постанови Північного апеляційного господарського суду щодо залишення без задоволення апеляційної скарги Державної установи «Роменська виправна колонія №56». Цим процесуальним документом установа намагалася оскаржити рішення Господарського суду Сумської області щодо примусового стягнення завданих нею екологічних збитків.

Вищезазначене рішення було обґрунтоване результатами позапланової перевірки ДУ «Роменська виправна колонія №56», яку наприкінці 2021 року здійснила Державна екологічна інспекція у Сумській області. Тоді фахівці Інспекції виявили непоодинокі факти скиду забруднених стічних вод у р. Бобрик. Зокрема, було встановлено, що внаслідок грубого порушення вимог Водного кодексу України, упродовж 10 місяців до річки систематично потрапляли зворотні води з перевищенням вмісту азоту амонійного і хлоридів, а також високим рівнем хімічного і біологічного споживання кисню.

За даним фактом екоінспектори розрахували збитки, заподіяні державі внаслідок забруднення водних ресурсів на суму 60 тисяч гривень. Проте, виправна колонія добровільно не відшкодувала збитки, що стало підставою для судового позову, який невдовзі було задоволено у повному обсязі.

Після цього ДУ «Роменська виправна колонія №56» подала апеляційну скаргу з проханням відмовити у задоволенні позову Інспекції, аргументуючи це відсутністю належного фінансування на реконструкцію каналізаційних очисних споруд. Втім Північний апеляційний господарський суд залишив рішення першої інстанції без змін, зобов’язавши установу повністю компенсувати нанесену довкіллю шкоду. Відповідна постанова набрала законної сили 25.07.2023.