22 березня – Всесвітній день водних ресурсів

Всесвітній день охорони водних ресурсів бере свій початок з Конференції з навколишнього середовища і розвитку (ЮНСЕД), що мала місце в 1992 році у Ріо-де-Жанейро. Генеральна Асамблея ООН (резолюція 47/193 від 22 грудня 1992 року) прийняла офіційне рішення про проведення Всесвітнього дня водних ресурсів, який нагадує всім жителям планети про значення і важливість води.

З 1993 року офіційно на всій планеті стали святкувати Всесвітній день води. У цей день організація із захисту навколишнього середовища звертається до всіх держав, які існують на планеті, із закликом приділяти більше уваги захисту водних ресурсів планети і проводити конкретні дії на національному рівні.

Провідна роль у забезпеченні потреб господарства та населення прісною водою належить, безперечно, річкам.

На території України налічується близько 73 тис. великих і малих річок (лише 125 з них мають довжину понад 100 км). За запасами річкових вод Україна посідає друге місце серед країн пострадянського простору.

Річкова мережа Сумської області помірно розвинута. Вона включає одну велику річку – Десну, що протікає по межі Сумської та Чернігівської областей на протязі 37 км, та середні річки – Сейм, Клевень, Сулу, Псел, Хорол і Ворсклу. Крім того, в області налічується 1536 малих річок загальною довжиною 7182 км, у тому числі 195 річок завдовжки більше 10 км.

Велику стурбованість викликає стан малих річок, яких в Україні налічується близько 4000. За останні роки багато з цих річок перетворились на струмки або залишили по собі заболочене чи сухе русло.

Основні проблеми щодо раціонального використання та охорони водних ресурсів України полягають у:

забрудненні водних об’єктів шкідливими викидами та недостатньо очищеними промисловими і господарсько-побутовими стічними водами;

інтенсивному старінні основних фондів водозабезпечуючого і водоохоронного призначення, низькій продуктивності очисних споруд;

недостатній самовідновлюваній та самоочисній здатності водних систем;

незбалансованій за водним фактором системі господарювання, що характеризується високими обсягами залучення водних ресурсів у виробничу сферу та високою водомісткістю продукції.

Вода – вичерпний ресурс. Ми ніколи не матимемо її більше, ніж маємо сьогодні, тому так важливо виховувати культуру бережливого ставлення до води.

Тож давайте разом збережемо нашу планету блакитною – з усіма її океанами, морями, річками, озерами та джерелами! Лише таким чином ми забезпечимо чисте, здорове, квітуче і натхненне майбутнє, бо де є чиста вода, там є життя.