Проведено спільний брифінг про природоохоронні справи в господарському судочинстві Сумської області

21 березня 2018 року з нагоди Міжнародного дня лісів та Всесвітнього дня водних ресурсів у Господарському суді Сумської області відбувся спільний брифінг за участю представників Господарського суду Сумської області та Державної екологічної інспекції у Сумській області щодо природоохоронних справ в господарському судочинстві Сумської області.

З журналістами зустрілись Оксана Соп’яненко – суддя спікер Господарського суду Сумської області та Геннадій Базаров – начальник Держекоінспекції у Сумській області.

За інформацією, наданою суддею спікером Оксаною Соп’яненко, у минулому році Господарським судом Сумської області було розглянуто 20 справ, пов’язаних з порушеннями у сфері охорони навколишнього природного середовища, з них по 14-ти справам позови задоволено повністю або частково. Предметом розгляду зазначеної категорії справ є стягнення збитків, завданих державі внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища внаслідок господарської та іншої діяльності. В минулому році з таких порушників стягнуто до бюджету понад півтора мільйона гривень.

Позивачем у справах зазначеної категорії виступає Державна екологічна інспекція у Сумській області.

Результати розгляду 14 справ з даної категорії спорів характеризуються наступними показниками:

кількість справ, за результатом розгляду яких судом прийняті рішення про повне задоволення позовних вимог – 9 справ;

кількість справ, за результатом розгляду яких судом прийняті рішення про часткову відмову в задоволенні позовних вимог – 1 справа;

кількість справ, за результатом розгляду яких судом прийняті рішення про повну відмову в задоволенні позовних вимог – 2 справи (позови до КП «Водоканал Білопілля» про стягнення 1 626 883 грн. за самовільне використання підземних вод та до Глухівського комунального виробничого управління водогінно-каналізаційного господарства м. Глухів про стягнення 1 323 504 грн. за самовільне використання підземних вод – в обох випадках Суд відмовив у задоволенні, оскільки відповідачі довели, що ними було здійснено усі необхідні дії для вчасного отримання дозволів на спеціальне водокористування, вчасно звертались до дозвільних органів, але з причин, які від них не залежать, відповідні дозвільні документи не отримали);

кількість справ, за результатом розгляду яких було прийнято ухвалу про припинення провадження у справі (п.4 ч.1 ст.80 ГПК України) – 1 справа.

У більшості випадків судом приймалися рішення про задоволення позовних вимог в зв‘язку з правомірністю та обґрунтованістю вимог позивачів у спорах, пов’язаних з охороною навколишнього природного середовища, використанням надр, лісів, вод та інших природних ресурсів.

За результатом розгляду 14 справ в апеляційному порядку оскаржено 4 судових рішення, переглянуто по суті 3, 1 судове рішення було частково змінено та 2 судових рішення залишено без змін.

В касаційному порядку було оскаржено 1 судове рішення, яке було повернуто без розгляду.

Нині в провадженні Господарського суду Сумської області перебуває 8 справ на загальну суму понад 2,8 млн. грн.

Геннадій Базаров зазначив, що протягом останніх трьох років почастішали самовільні поруби зелених насаджень, у тому числі лісу, у великих масштабах. Також значна кількість матеріалів проведених перевірок, у ході яких виявлені незаконні поруби, була спрямована до правоохоронних органів для встановлення винних осіб. У разі їх встановлення Інспекцією будуть заявлені позови для відшкодування порушниками завданих збитків.

Крім цього, за результатами кількох проведених раніше перевірок, Інспекцією готуються матеріали до суду стосовно вирішення питання про призупинення виробничої діяльності.

Серед резонансних справ стосовно самовільного порубу лісу, які були задоволені рішенням суду, слід зазначити такі:

1) 18.10.2017 року по справі № 920/1189/16  Рішенням господарського суду Сумської області позовні вимоги заступника керівника Роменської місцевої в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції у Сумській області до Роменського дочірнього агролісогосподарського підприємства «Роменський агролісгсоп» про стягнення 325 309 грн. 73 коп. шкоди заподіяної навколишньому природному середовищу внаслідок незаконної рубки лісу задоволені в повному обсязі.

11.12.2017 року Харківський апеляційний господарський суд апеляційну скаргу РДАП  «Роменський агролісгосп» по справі № 920/1189/16 залишив без задоволення а рішення господарського суду Сумської області від 18.10.2017 року залишив без змін. Дане рішення набрало законної сили.

2) 14.12.2017 року по справі № 920/1293/16  Рішенням господарського суду Сумської області позовні вимоги Державної екологічної інспекції у Сумській області до Лебединського дочірнього агролісогосподарського підприємства «Лебединський  агролісгсоп» про стягнення 415 133 грн. 02 коп. шкоди заподіяної навколишньому природному середовищу внаслідок незаконної рубки лісу задоволені в повному обсязі.

28.02.2018 року Харківський апеляційний господарський суд апеляційну скаргу ЛДАП  «Лебединський агролісгосп» по справі № 920/1293/16 залишив без задоволення а рішення господарського суду Сумської області від 14.12.2017 року залишив без змін. Дане рішення набрало законної сили.

Також за рішенням суду суб’єктами господарювання були відшкодовані збитки за порушення у сфері охорони та раціонального використання вод:1) 20.02.2017 року по справі № 920/1210/16  Рішенням господарського суду Сумської області позовні вимоги Державної екологічної інспекції у Сумській області до Комунального підприємства виробничого управління водопровідно-каналізаційного господарства м. Конотоп про стягнення 191 737 грн. 55 коп. шкоди заподіяної навколишньому природному середовищу внаслідок скиду недостатньо очищених стічних вод у  річку Єзуч задоволені в повному обсязі.

26.04.2017 року Харківський апеляційний господарський суд апеляційну скаргу Комунального підприємства виробничого управління водопровідно-каналізаційного господарства м. Конотоп  по справі № 920/1210/16 залишив без задоволення а рішення господарського суду Сумської області від 20.02.2017 року залишив без змін. Дане рішення набрало законної сили. Шкода відшкодована.

2) 21.02.2017 року по справі № 920/1264/16  Рішенням господарського суду Сумської області позовні вимоги Державної екологічної інспекції у Сумській області до ФОП Герасько В.В. про стягнення 55 545 грн. 55 коп. шкоди заподіяної навколишньому природному середовищу внаслідок самовільного водокористування задоволені в повному обсязі.

15.05.2017 року Харківський апеляційний господарський суд апеляційну скаргу ФОП Герасько В.В. по справі № 920/1264/16 залишив без задоволення а рішення господарського суду Сумської області від 21.02.2017 року залишив без змін. Дане рішення набрало законної сили. Шкода відшкодована.