За підтримки Посольства США дві прикордонні громади Сумщини отримали можливість  здійснити ґрунтовну оцінку впливу воєнних дій на довкілля

07.08.2023 за ініціативи Національного екологічного центру України відбувся круглий стіл на тему: «Оцінка екологічних наслідків російської агресії для громад Сумщини». Цей захід було реалізовано за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні для надання фахової консультативної допомоги та експертної підтримки екологів постраждалим громадам. Для участі в цьому проєкті було відібрано п’ять пілотних громад України, серед яких Сумщина представлена одразу двома – Хотінською та Великописарівською СТГ.

Участь в обговоренні проблематики взяли працівники Державної екологічної інспекції у Сумській області, науковці Національної академії наук України, Сумського національного аграрного університету та інших закладів вищої освіти, представники адміністрацій об’єктів природно-заповідного фонду та органів місцевого самоврядування. На порядку денному одним із найголовніших питань було визначення комплексної екологічної шкоди довкіллю та нарахування збитків у грошовому еквіваленті для подальшого їх стягнення з країни-агресорки.
Заступник начальника Державної екологічної інспекції у Сумській області Олександр УВАРОВ зазначив, що Держекоінспекція – єдиний контролюючий орган України, який офіційно здійснює збір доказової бази про факти негативного впливу на навколишнє природне середовище внаслідок воєнних дій. За його словами, наразі фахівцями Інспекції розраховано майже 2,17 мільярди гривень збитків, заподіяних довкіллю Сумщини. А понад 12% від цієї суми складають збитки, розраховані за забруднення атмосферного повітря, засмічення водних ресурсів та знищення лісових насаджень саме на територіях Великописарівської та Хотінської громад.
 Також під час круглого столу своїм досвідом реалізації проєкту поділилися представники Миколаївської області, а науковці запропонували своє бачення щодо шляхів визначення якості довкілля на територіях, де ведуться бойові дії, та її впливу на стан здоров’я населення. По закінченню заходу було вирішено на першому етапі реалізації проєкту розробити алгоритм спільних дій для оперативного і всебічного збору інформації про рівень забруднення навколишнього природного середовища.