Майже 2 млрд. грн. збитків завдано водним ресурсам Сумщини внаслідок воєнних дій

У перші місяці повномасштабного вторгнення збройних формувань російської федерації на Україну в Сумській області було зруйновано багато мостових переправ на автомобільних шляхах місцевого та загальнодержавного значення. Абсолютна їх більшість пролягала через річки та інші водні об’єкти. Відтак, внаслідок підриву мостів прямо до води потрапили величезні об’єми залізобетонних конструкцій, асфальтного покриття та інших сторонніх предметів, що вкрай негативно вплинуло на стан довкілля.

Наразі у рамках кримінальних проваджень фахівці Державної екологічної інспекції у Сумській області розрахували екологічні збитки за 14-ма фактами руйнації інженерних споруд внаслідок збройної агресії російської федерації. Останні 3 аналогічні розрахунки було здійснено за фактами засмічення вод у Конотопському районі. Зокрема, збитки за засмічення р. Малий Ромен склали понад 3,9 мільйона гривень.; р. Соснівка – майже 9,2 мільйонів гривень; р. Сейм – понад 90,5 мільйонів гривень.

Найбільші розміри шкоди наразі розраховані за засмічення річок Ворскла, Сейм, Братениця, Клевень та Псел. Загалом, станом на 01.06.2023, Інспекція нарахувала більш ніж 1,83 мільярда гривень збитків, заподіяних водним ресурсам Сумщини внаслідок воєнних дій. Втім очевидно, що ця сума не є остаточною і не відображає повної картини негативних наслідків для наших річок.