Роменський агролісгосп відшкодує завдані довкіллю збитки в розмірі 325,310 тис. грн.

У червні 2016 року Інспекцією була проведена планова перевірка РДАП «Роменський агролісгосп», в ході якої було виявлено низку порушень вимог природоохоронного законодавства у сфері використання лісових ресурсів, зокрема:

– у кварталі 82 виділ 25 в межах території Миколаївської сільської ради Роменського району підприємством не було забезпечено належної охорони лісових насаджень і, як наслідок, без виписки лісорубного квитка на дану рубку було зрубано 10 дерев різних діаметрів, що є порушенням вимог ст.ст. 19, 64, 68, 69 Лісового кодексу України (відповідно до постанови КМУ «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди заподіяної лісу» від 23.07.2008 № 665, розмір шкоди, заподіяної навколишньому природному середовищу внаслідок рубки дерев, склав 63,084 тис. грн.);

– у кварталі 100 виділ 22 на площі 1,9 га при проведенні санітарно-вибіркової рубки в межах території Плавинищенської сільської ради Роменського району підприємством було здійснено вирубку 44 дерев не відведених (не вимічених) в рубку без виписки лісорубного квитка на ці дерева, що є порушенням вимог ст.ст. 19, 64, 68, 69 Лісового кодексу України (розмір шкоди склав 262,226 тис. грн.).

Загальний розмір заподіяної навколишньому природному середовищу шкоди внаслідок вирубування лісу із порушенням вимог чинного законодавства становив 325,310 тис. грн., для відшкодування якої до суду було заявлено позов. У 2016 році Господарським судом Сумської області було порушено провадження у даній справі, у 2017 році після тривалого судового розгляду позовні вимоги були задоволені в повному обсязі.

Роменський агролісгосп, не погоджуючись з рішенням суду першої інстанції, подав апеляційну скаргу, яку постановою Харківського апеляційного господарського суду у грудні 2017 року залишено без задоволення, а рішення Господарського суду Сумської області – без змін.

Вказане рішення набрало законної сили, а, відтак, агролісгосп має відшкодувати збитки, заподіяні навколишньому природному середовищу у повному обсязі.