Міністр екології Остап Семерак підписав наказ про внесення лося до Червоної книги

“Наказ про внесення лося до Червоної Книги підписано” – про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив міністр екології Остап Семерак.

Після державної реєстрації цього наказу мисливці не матимуть права вбивати цих тварин попри затверджені раніше ліміти.

«Насправді за ці 10 місяців – з моменту прийнятого мною рішення заборонити полювання на цих тварин, ми пройшли складний шлях, щоб вийти на сьогоднішній наказ”, – написав міністр.

Він додав, що свідомий того, що в Україні є тотальна проблема з браконьєрством. Навіть підвищені влітку цього штрафи за цей незаконний вид діяльності не вирішують повністю ситуацію, адже для того, щоб штрафи діяли, потрібно, щоб справи доводилися до кінця, а не розвалювалися у судах.

«Зоозахисники володіють ситуацією і розуміють, про що я пишу. Деякі зі справ щодо випадків браконьєрства, зафіксованих цього року, були просто закриті за відсутністю складу злочину. Це означає, потрібно вдосконалити систему державної охорони флори та фауни, нагляду і контролю. Тобто нам є над чим працювати», – акцентував Остап Семерак.

Коментар Міністра екології Остапа Семерака стосовно включення лося до Червоної книги з підсумкової прес-конференції про роботу Мінприроди за 2017 рік:

“Ми пережили колосальний супротив, тиск, навіть шантаж і брудну інформаційну кампанію, але результат того вартий. Лось тепер захищений від полювання, – сказав міністр. – Це спільне науково-обгрунтоване рішення Мінприроди, науковців, яке дасть можливість на основі отриманих цифр розробити план відновлення популяції лося”.

Міністерством також досягнута домовленість з Франкфуртським зоологічним товариством щодо фінансування та проведення обліку лося в Україні у зимовий сезон 2017/2018 років.