За участі представників Державної екологічної інспекції у Сумській області відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція

28-29 березня 2024 року відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція на тему «Природа в окупації – 10 років російської військової агресії проти довкілля. Перспективи відновлення природоохоронних територій України».

Захід організовано Всеукраїнською екологічною лігою з метою обговорення та аналізу впливу російської військової агресії на довкілля України, виявлення проблемних аспектів та пошук ефективних шляхів відновлення природоохоронних територій з метою забезпечення сталого розвитку та збереження біорізноманіття.

Участь у вищезазначеній конференції взяли спеціалісти відділу державного екологічного нагляду (контролю) природно-заповідного фонду, лісів та рослинного світу, тваринного світу та біоресурсів Інспекції.

Пленарна сесія «Вплив та наслідки військових дій для природоохоронних територій, об’єктів ПЗФ, морської акваторії, ландшафтного та біологічного різноманіття» розпочалась вітальними словами голови Всеукраїнської екологічної ліги Тетяни ТИМОЧКО. До вітання учасників конференції долучився Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан СТРІЛЕЦЬ, народний депутат України Олег БОНДАРЕНКО та ректор Хмельницького національного університету Сергій МАТЮХ.

Основними питаннями конференції були:

«Шкода для Природи: тільки факти»;

«Наслідки забруднення вибуховими та небезпечними речовинами ґрунтів, водних ресурсів: перспективи розмінування та відновлення»;

«Проблемні питання функціонування природоохоронних територій та шляхи для їх відновлення і розвитку»;

«Перспективи впровадження екосистемних послуг в Україні».

За інформацією Всеукраїнської екологічної ліги, за 10 років в зоні військових дій та окупації опинились і постраждали 3 біосферні заповідники, 14 природних заповідників, 19 національних природних парків, десятки регіональних ландшафтних парків, сотні заказників, пам’яток природи, заповідних урочищ, а також ботанічні сади, дендрологічні парки, зоопарки та парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва Донецької, Луганської, Київської, Сумської, Чернігівської, Харківської, Запорізької та Херсонської областей. Під загрозою знищення в Україні знаходяться 16 Рамсарських об’єктів загальною площею 627 тисяч 300 гектар та близько 160 територій Смарагдової мережі площею 2 мільйони 9 тисяч гектар. Російськими окупантами здійснюється мінування природоохоронних територій та заповідних об’єктів, неконтрольовані вирубки лісів, знищення рідкісних видів флори і фауні.