Екоінспекцією проконтрольовано стан водних об’єктів Сумської громади

Державна екологічна інспекція у Сумській області продовжує дослідження гідрохімічних показників складу та властивостей води басейну р. Сумка у точках відбору проб, визначених на засіданні тимчасової робочої групи з вивчення та надання пропозицій щодо вирішення питань забруднення р. Псел, Косівщинського водосховища та р. Сумка при Сумській обласній державній адміністрації.

На виконання протокольного рішення Інспекцією було відібрано проби та проведено вимірювання гідрохімічних показників складу та властивостей поверхневих вод у контрольних точках:

1 – р. Гуска (с. Степанівка, вул. Центральна, автодорожний міст);

2 – р. Сумка (вхід у став «Заводський», с. Степанівка);

3 – р. Сумка (вихід зі ставу «Заводський» нижче мосту за течією, с. Степанівка);

4 – р. Сумка (район переходу з с. Степанівка до с. Крамарщина);

5 – р. Ільма (автомобільний міст, с. Косівщина);

6 – Косівщинське водосховище (з дамби);

7 – р. Сумка (вихід з Косівщинського водосховища);

8 – р. Сумка район центрального ринку (міст по вул. Лугова-вул. Захисників Сумщини, м. Суми);

9 – р. Сумка (міст на вул. Троїцька, м. Суми);

10 – р. Сумка (при впадінні в р. Псел, м. Суми);

11 – р. Стрілка (місце впадіння в р. Сумка, район центрального ринку, м. Суми).

За результатами проведених лабораторних досліджень встановлено, що гідрохімічні показники води в усіх відібраних пробах знаходяться в межах встановлених нормативів для водних об’єктів господарсько-побутового використання, за виключенням таких показників (у порівнянні з ГДК):

ХСК – від 44 до 96,2 мгО2/л при нормі 30 мгО2/л (найбільше перевищення в пробі №11, у пробах №6 та №7 показник в нормі);

БСК5 – від 4,6 до 10,4 мгО2/л при нормі 3 мгО2/л (найбільше перевищення в пробі №11, у пробах №6 та №7 показник в нормі);

залізо – перевищення у 4 рази в пробі №11.

Вміст розчиненого кисню в усіх відібраних пробах знаходиться в межах норми і становить 9,8 – 12,3 мгО2/дм³ (норма – не менше 4,0 мгО2/дм³).

Про результати проведених досліджень Інспекцією було поінформовано Сумську обласну державну адміністрацію. Питання залишається на контролі Інспекції.