Екоінспектори вилучили браконьєрські сітки у Шосткинському районі

В ході проведення заходів із запобігання та виявлення адміністративних правопорушень в поймі р. Десна біля с. Ображіївка Шосткинського району державними інспекторами з охорони довкілля Сумської області було виявлено сітки рибальські у кількості 15 шт. довжиною по 50 м. Незаконні знаряддя лову з водного об’єкту вилучені.

Браконьєрські сітки є забороненим знаряддям лову, крім того ще й встановлені невідомими особами у період нерестової активності щуки та інших ранньонерестуючих видів риб під час дії суворої заборони на вилов щуки звичайної у період з 15 лютого по 31 березня 2024 року.

Вилов цієї риби  під час заборони є порушенням природоохоронного законодавства відповідно до ст. 85 КУпАП. За кожен незаконно добутий екземпляр порушнику доведеться сплатити збитки у розмірі 3 468 грн.

Також нагадуємо рибалкам також і про заборону вилову риби на зимувальних ямах, яка діятиме до початку весняно-літньої нерестової заборони 2024 року: у період з 01 грудня 2023 року по 30 червня 2024 року (включно) у водоймах встановлюється заборона на лов річкових раків в період їх природного відтворення та першої линьки. Основна мета заборони – захистити членистоногих у період линьки, під час якої вони найбільш вразливі.

За вилов раків під час заборони передбачено покарання від адміністративного штрафу до кримінальної відповідальності. Крім того, порушнику доведеться сплатити збитки у розмірі  3 332 грн. за кожний екземпляр виловленого рака.

Державна екологічна інспекція у Сумській області закликає громадян бути відповідальними та дотримуватись встановлених правил рибальства. Якщо Ви помітили порушення, прохання терміново повідомляти на «Гарячу лінію» Інспекції за номером 77-10-12 або через застосунок «ЕкоЗагроза».