20 березня – Всесвітній день Землі

Сьогодні, 20 березня, у світі з ініціативи ООН відзначається День Землі.

Втім, у календарі міжнародних свят існує два Дні Землі – сьогодні він приурочений до Дня весняного рівнодення, а другий – 22 квітня. Перший має миротворчу та гуманістичну спрямованість, другий – екологічну.

Дату 20 березня обрали та офіційно затвердили в 1971 році ООН для Дня Землі саме тому, що на цей час випадає день весняного рівнодення, коли змінюється біологічний ритм планети, і вона переходить на новий виток свого розвитку.

Засновником цього Дня вважається відомий американський громадський діяч Джон Мортон, який у 1840-х роках розгорнув кампанію з висадження дерев і кущів, у рамках програми дбайливого ставлення до довкілля кожного громадянина країни. Ставши секретарем території Небраска, в 1872 він запропонував встановити день, який буде присвячений озелененню.

Всесвітній день Землі має за мету привернення уваги людства до своєї домівки – планети Земля, залучення до збереження природи та миру, підвищення поінформованості щодо екологічних негараздів. Подія створена, аби об’єднувати світ задля подолання глобальних проблем.

До 20 березня організовують різноманітні заходи, де обговорюють поточні екологічні проблеми й поширюють інформацію про них в суспільстві.