Міжнародний день безпритульних тварин

Кожну третю суботу серпня (цього року 17 серпня) світ відзначає Міжнародний день безпритульних тварин. Засновано його було у 1992 році на підтримку ініціатив волонтерських організацій із захисту домашніх тварин, що залишилися без нагляду.

На відміну від Всесвітнього дня тварин, який відзначають 4 жовтня і який звертає увагу передовсім на питання захисту всіх тварин, особливо видів, що зникають, День безпритульних тварин безпосередньо стосується наших колишніх улюблених вихованців, нашої уваги саме до тих маленьких друзів, які живуть поруч із нами.

З того часу, як людина зайнялася одомашненням тваринного світу, їй стало ясно, що є тварини, яких краще так і залишити в їх природному дикому середовищі. І навпаки, є тварини, які цілком підкорилися їй, влилися в світ людини настільки, що стали невід’ємною частиною її власного середовища проживання. Людина сміливо взяла на себе відповідальність і встановила правила, що дозволило їй з успіхом вести своє домашнє господарство, а його домашні тварини гармонійно доповнювали цю картину.

Втім, бездомні тварини стали з’являтися практично одразу, і це було обумовлено цілком природними причинами. Десь вони втрачали своїх господарів, десь їх втрачали самі господарі, десь вони попросту були викинуті за непотрібністю, завжди залишаючись вірними людському середовищу. Особливо гострою проблема безпритульних тварин стала для українців через збройну агресію з боку рф.

Тому однє із завдань Дня безпритульних тварин – пробудити у власників тварин свідоме ставлення до своєї ролі, щоб запобігти поповненню лав бездомних котів і собак через неконтрольоване розмноження домашніх вихованців.

У Всесвітній день безпритульних тварин варто ще раз наголосити на тому, що всі тварини заслуговують любові та турботи – породисті та «дворняги», здорові й безпорадні, всі без винятку. І згадати один відомий вираз: «Порятунок однієї собаки не змінить цей світ… але світ, безсумнівно, зміниться для цієї однієї собаки». І нехай в цьому світі буде трішки більше добра!