Проведено нараду та комісійний огляд місць забруднення р. Сейм

З метою відпрацювання алгоритму ліквідації наслідків забруднення р. Сейм, надання відповідних рекомендацій територіальним громадам та спеціалізованим установам і організаціям, а також для оцінки поточної ситуації, пов’язаної із забрудненням р. Сейм, сьогодні, 17.08.2024 р., проведено нараду під головуванням Сергія Кропивченка – заступника голови Сумської обласної державної адміністрації – начальника обласної військової адміністрації.

Участь у нараді взяли представники Державної екологічної інспекції у Сумській області, Департаменту захисту довкілля та природних ресурсів Сумської обласної державної адміністрації, ГУ ДСНС України у Сумській області, ГУ Держпродспоживслужби в Сумській області, Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Сумській області, КЗ СОР «РЛП «Сеймський», а також голови Конотопського районної адміністрації та Новослобідської територіальної громади, секретар Буринської територіальної громади та заступник голови Путивльської територіальної громади.

Комісією проведено обстеження території та акваторії р. Сейм поблизу с. Клепали та в районі понтонного мосту поблизу с. Чумакове, де було виявлено факти загибелі риби. Також візуально спостерігалось зміни кольору та прозорості води.

Фахівцями відділу інструментально-лабораторного контролю Інспекції відібрано 2 проби поверхневої води з р. Сейм в районі понтонного мосту поблизу с. Чумакове Конотопського району, які будуть досліджені найближчим часом.

За результатами виїзної наради було доручено представникам Буринської громади провести роботи по збору загиблої риби, визначити разом з представниками Держпродспоживслужби місце захоронення риби, попередити через органи самоврядування жителів громад Конотопського району, де в подальшому за течією може спостерігатися мор риби, не вживати рибу та утриматися від купання у найближчі дні в р. Сейм.

Питання забруднення р. Сейм залишатиметься на контролі усіх установ, в межах наданих їм повноважень, зокрема, Інспекцією буде проводитись моніторинг якості води і контроль за вмістом розчиненого кисню в р. Сейм на території Конотопського району.