Інспекція зафіксувала низький вміст кисню у р. Сула на Роменщині

Державна екологічна інспекція у Сумській області продовжує спостереження за зимівлею водних біоресурсів та контроль за вмістом розчиненого кисню у водних об’єктах.

У період з 16 по 21 січня 2024 року фахівцями відділу інструментально-лабораторного контролю Інспекції проведено вимірювання показників складу та властивостей поверхневих вод р. Сула, відібраних представниками Сумського рибоохоронного патруля у 5 створах на території сіл Шумське, Сурмачівка, Перекопівка, Гудими та Нова Гребля Роменського району.

Якість води у відібраних пробах за результатами гідрохімічних досліджень у цілому відповідає встановленим гранично-допустимим концентраціям для водойм рибогосподарського використання, за виключенням таких показників (у порівнянні з ГДК):

ХСК – перевищення від 1,2 (с. Гудими) до 2,0 (с. Шумське) разів;

БСК5) – перевищення від 1,9 (с. Гудими) до 3,2 (с. Шумське) разів;

нітрити – перевищення від 3,7 (с. Перекопівка) до 7,7 (с. Гудими) разів.

Також вимірювання показали майже у всіх відібраних пробах води, крім проби, відібраної в с. Перекопівка, невисокий вміст розчиненого кисню – від 2,4 до 2,9 мгО2/дм³, що значно нижче гранично-допустимого значення для водойм рибогосподарського призначення (рівень кисню в нормі має бути не менше 6 мгО2/дм3).

Таке явище як «зимова задуха» небезпечне тим, що нестача кисню у водоймах може призвести до загибелі водних живих ресурсів. І оскільки причиною задухи є товстий крижаний покров водойм, через який кисень повітря не потрапляє до води, покращити ситуацію можна  найпоширенішим та найпростішим способом – прорубуванням ополонок.

Ополонки рекомендовано робити розміром 1м х 1м, вкривати їх гілками, снопами, соломою для попередження від замерзання. Очерет, який вставляється в ополонки, щільно притискають, засовують на всю товщину льоду і присипають для фіксації в правильному положенні. Відстань між лунками має складати 1-2 м. Така відстань раціонально розподіляє подачу кисню на території водойми.

Тому закликаємо рибалок-любителів, користувачів водних біоресурсів та орендарів стежити за ходом зимівлі риби та вживати заходів щодо недопущення загибелі мешканців водойм.

Інформацію про низький рівень кисню в р. Сула було направлено до Сумського рибоохоронного патруля, а лабораторія Інспекції у свою чергу продовжить контролювати рівень розчиненого кисню у водоймах Сумщини, допоки на них не скресне крига.