На Сумщини розпочато перевірки органів місцевого самоврядування

Державна екологічна інспекція у Сумській області уперше від початку повномасштабного вторгнення розпочинає перевірки органів місцевого самоврядування в частині здійснення делегованих їм повноважень органів виконавчої влади. Так, 23 січня 2024 року спеціалісти Інспекції розпочали перевірку Андріяшівської сільської ради ради Роменського району.

Проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) було припинено відповідно до норм пунктів 1 та 2 постанови Кабінету Міністрів України від 13.03.2022 р. № 303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану».

Оскільки зазначеною постановою визначено, що припинено перевірки виключно суб’єктів господарювання, а згідно із частиною першою статті 8 Господарського кодексу України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування не є суб’єктами господарювання, то і обмежень на проведення контролю за здійсненням органами місцевого самоврядування делегованих їм повноважень органів виконавчої влади не встановлено. Відповідні роз’яснення були надані Державною регуляторною службою України та Міністерством економіки України.

У поточному році перевірки відбуваються відповідно до наказу Державної екологічної Інспекції України від 05.12.2023 року № 159 “Про затвердження переліку центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів, місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування в частині здійснення делегованих їм повноважень органів виконавчої влади, які планується перевірити у 2024 році”, з яким можна ознайомитись за посиланням: https://www.dei.gov.ua/post/2794.

Інформацію про результати перевірок буде оприлюднено після їх завершення.