На Сумщині продовжується робота з очищення територій від небезпечних хімічних речовин

Державна екологічна інспекція у Сумській області обстежила території, на яких протягом 2023 року проводились роботи зі збирання, перезатарення та вивезення непридатних і заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин.

Зокрема, фахівці Інспекції оглянули колишні місця зберігання пестицидів у межах Будильського, Кам’янського, Курганського та Межирицького старостатів Лебединської громади; Чорнобривкинського, В’язенського та Сафонівського округів Путивльської громади; у Старому Селі Нижньосироватської громади; а також неподалік с. Верхня Сироватка.

У ході обстежень екоінспектори встановили, що на трьох майданчиках, де раніше зберігалися пестициди, відсутнє тверде покриття, тому існувала вірогідність, що ці земельні ділянки могли бути забрудненими і нести потенційну загрозу для екологічної безпеки.

З метою визначення ймовірного впливу на довкілля спеціалісти відділу інструментально-лабораторного контролю відібрали проби ґрунту з цих трьох майданчиків та здійснили вимірювання показників їх складу та властивостей. За результатами лабораторних досліджень ґрунту, відібраного на території току сільгосппідприємства у с. Кам’яне, виявлено перевищення гранично допустимих концентрацій ДДД у 3,3 рази та ДДТ (дуст) – у 2,5 рази. Про даний факт Інспекція вже повідомила Департамент захисту довкілля та природних ресурсів Сумської ОДА. В інших відібраних зразках забруднюючих речовин не виявлено. Це свідчить про те, що решта обстежених земельних ділянок повністю очищена від хімічних відходів