Сьогодні трагічна дата для колективу Державної екологічної інспекції у Сумській області

Сьогодні трагічна дата для колективу Державної екологічної інспекції у Сумській області. Адже рівно рік тому, 07.11.2022, в бою із загарбницькими військами російської федерації на території Луганщини загинув наш вірний друг і висококваліфікований колега Олександр Олександрович МАТЮХА.

🇺🇦 З перших днів повномасштабного вторгнення росіян на територію України Олександр пішов добровольцем у військо. Його бойовий шлях почався на Чернігівщині, пролягав через Сумську та Харківську області, а обірвався на Луганщині. Загибель Олександра стала непоправною і болючою втратою для безлічі його рідних, близьких та знайомих.

🤍 “Перш за все, Олександр – це людина з великим серцем і щирою душею! Він завжди був з посмішкою на обличчі. Він відчував навіть незначні зміни у настрої кожного працівника нашого відділу та всієї Інспекції. Він вмів ненав’язливим добрим словом підтримати кожного, хто цього потребував, та завжди підбадьорював своїми добрими жартами. Для мене, як для начальника відділу, Олександр був цінним співробітником: дуже ініціативним та відповідальним. Він назавжди запам’ятається як добрий та принциповий борець за справедливість”, – ділиться Юлія ПОВОЛЯШКО, яка була безпосереднім керівником Олександра Матюхи.

🤍 Колега по відділу контролю земельних ресурсів та надр і землячка Олександра Любов СЕРДЮК говорить, що він завжди дивував і захоплював своєю невтомністю: “Сашко був дуже активним і непосидючим. Йому постійно треба було кудись бігти, їхати, щось робити, комусь дзвонити. Навіть коли він вже був в гарячих точках, у вільний для відпочинку час примудрявся знаходити волонтерів та благодійні фонди, які потім передавали гуманітарну допомогу мешканцям прикордонних сіл нашої рідної Білопільської громади”.

🤍 Відділ зв’язків з громадськістю та ЗМІ теж може годинами розповідати про свого полеглого колегу, якого вони вважають одним із найбільш справедливих екоінспекторів. “Сан Санич був із когорти наших улюблених “ньюзмейкерів”. Результати його роботи часто ставали темами резонансних сюжетів на місцевих і всеукраїнських каналах та виливалися в гучні кримінальні справи проти екологічних злочинців. Під час перевірок йому багато разів погрожували фізичною розправою, завдавали реальних тілесних ушкоджень, різали колеса службового автомобіля тощо, але його ніщо не лякало і не зупиняло. Він ніколи не мовчав про виявлені правопорушення, а навпаки, намагався дуже оперативно передати нам всю інформацію, щоб про неї одразу дізналася вся громадськість”.

🤍 В.о. начальника Інспекції Валерій ПІЮК говорить, що загибель Олександра для нього стала особистою трагедією. “Олександр був дуже надійним і порядним колегою, другом. На нього можна було покластися у будь-якій ситуації, йому можна було довіряти, як самому собі, і бути впевненим, що він ніколи не схибить і не підведе. У справі охорони довкілля він завжди був навіть дещо принциповим. Думаю, що це не лише була його вірність присязі держслужбовця, це була вірність власним переконанням і сумлінню. Тому абсолютно нікого не здивувало, що він з перших днів війни без вагань добровільно став на захист України”.

Незадовго до свого останнього бою на сторінці у Фейсбуці Олександр написав: “Прикро визнавати, та війна — це не перемоги й поразки, статистичні зведення Генштабу й ефектні відео знищення ворожої техніки, а маленькі трагедії звичайних людей, які з різних причин стали на захист своєї батьківщини. Проте, я певен, що жодна жертва цього страшного конфлікту не буде даремною. Ті, хто без остраху кладуть свої життя на вівтар майбутнього України, стануть дороговказом для наступних поколінь. Ніщо й ніхто не буде забутим! Україна більше не матиме пам’ятників невідомому солдату чи братських могил. У кожного героя є своє ім’я!”

Ім’я доброго друга, професійного колеги та сміливого Героя Олександра Олександровича Матюхи тепер викарбуване в серцях особового складу Державної екологічної інспекції у Сумській області. Воно навіки вписане на сторінках історії звитяжного супротиву народу України російським окупантам.
Слава Україні! Героям Слава!