Держекоінспекція попереджає про заборону спалювання рослинності!

Цьогоріч весна прийшла до нас дещо раніше, ніж у попередні роки. Зі сходженням снігу частішають випадки надзвичайних ситуацій, пов’язаних із пожежами в екосистемах, які спричиняє людська недбалість, а нерідко й свідомі злочинні дії деяких «господарників».

На жаль, така тенденція спостерігається кожної весни й осені, і Державна екологічна інспекція у Сумській області вкотре закликає припинити масове спалювання сухостою, відходів, залишків сухої рослинності.

Не провокувати пожежі в природних екосистемах закликає й Головне управління ДСНС України у Сумській області, проте не минає і дня, щоб рятувальники Сумщини не ліквідовували загоряння сухої рослинності. І такі пожежі, причиною яких є людський фактор, виникають в кожному районі області. Так, за інформацією ГУ ДСНС України у Сумській області, днями, приборкуючи пожежу на відкритій території, співробітники ДСНС врятували ліс поблизу с. Люджа на Охтирщині. Лише за вчора рятувальники ліквідовували загоряння сухої рослинності, які стались в:

м. Суми

м. Білопілля

м. Конотоп

м. Охтирка

с. Перехрестівка у Сумському районі

селищі Терни на Роменщині

с. Успенка на Буринщині

с. Микитівка на Тростянеччині

с. Московський Бобрик на Лебединщині.

 

Доведеним і загальновідомим є факт, що спалювання сухої рослинності і її залишків завдає всебічної шкоди всім компонентам довкілля. Зокрема, це призводить до значного збіднення властивостей ґрунту та загибелі всіх живих організмів, які живуть всередині і на його поверхні. Особливої шкоди спалювання завдає природі саме навесні, адже у цей час гніздуються птахи, народжуються звірята, проростають і розквітають рослини. Також вогонь суттєво пошкоджує кореневу систему дерев, кущів, квітів і трав, становить загрозу виживанню однорічних трав’янистих рослин.

У повітря викидається значна кількість шкідливих речовин, що виділяються в процесі горіння (чадний та вуглекислий газ, оксиди азоту, важкі метали, бензопірен та ін.), завдаючи значної шкоди здоров’ю людей.

Той, хто влаштовує «прибирання» вогнем і завдає шкоди довкіллю та здоров’ю інших людей, має пам’ятати, що такі дії можуть боляче вдарити й  по його кишені.

Нагадуємо, що відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення, діють наступні штрафи:

за порушення вимог пожежної безпеки в лісах (ч. 1 ст.77 КУпАП): для громадян – до 4590 грн., для посадових осіб – до 15300 грн.;

за знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі (ч. 2 ст.77 КУпАП): для громадян – до 15300 грн., для посадових осіб – до 18360 грн.;

за випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах (ч. 1 ст.77-1 КУпАП): для громадян – до 6120 грн., для посадових осіб – до 20400 грн.;

 за ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду (ч. 2 ст.77-1 КУпАП): для громадян – до 12240 грн., а для посадових осіб – до 30600 грн.

Окрім того, статтею 245 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків вогнем чи іншим загально-небезпечним способом караються штрафом від 91800 грн. до 153000 грн., або обмеженням волі на строк від 2 до 5 років, або позбавленням волі на той самий строк.

Такі ж дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші наслідки, караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.

Крім цього, спалювання сухостою, сухої трави та чагарників під час воєнного стану може розцінюватися як акт диверсії відповідно до статті 113 “Диверсія” Кримінального кодексу України та карається від 15 років позбавлення волі до довічного ув’язнення.

Громадини, переконливо просимо усіх бережливо ставитися до довкілля та не створювати небезпеку для життя і здоров’я людей. Пам’ятайте, що під час війни у рятувальників вистачає роботи з розмінування територій, знешкодження боєприпасів, розбору руйнацій та ліквідації наслідків ворожих обстрілів, яких на Сумщині останнім часом стає все більше.

Не додавайте їм роботи своїм недолугим нехтуванням вимог законодавства! 

Фото: ГУ ДСНС України у Сумській області