Старшокурсникам СНАУ розповіли про особливості охорони водних ресурсів

04.10.2023 студенти 4-6 курсів кафедри екології та ботаніки Сумського національного аграрного університету ознайомилися з особливостями здійснення контролю за охороною та раціональним використанням водних ресурсів. Гостьову онлайн-лекцію для майбутніх екологів прочитав старший державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища Сумської області Віталій ЛИТВИН.

Екоінспектор коротко розповів про основні повноваження Державної екологічної інспекції у Сумській області та окремо зупинився на специфіці роботи відділу державного екологічного контролю водних ресурсів. Зокрема, він перелічив основні питання до суб’єктів господарювання, які розглядаються під час здійснення перевірок.

Найбільш пожвавлено обговорювалась проблематика промислового забруднення поверхневих водних об’єктів України. Віталій Литвин наголосив, що на основі статистичних даних Міндовкілля періодично формує переліки найбільших підприємств-забруднювачів довкілля. Відповідно до останніх даних, на території Сумщини діють 3 суб’єкти господарювання, які входять до так званого переліку «ТОП-100 найбільших забруднювачів водних ресурсів України»: це ПАТ «Сумихімпром», сумський і конотопський водоканали. На цих конкретних прикладах студенти дізналися про основні законодавчі важелі впливу на підприємства-забруднювачі, про статистику притягнень до відповідальності, а також про стягнення грошових збитків до бюджетів всіх рівнів за останнє п’ятиріччя.

Державна екологічна інспекція у Сумській області висловлює сподівання, що кожна прочитана лекція допоможе студентам сумських вишів стати висококваліфікованими спеціалістами, які надійно дбатимуть про стан навколишнього природного середовища.