4 жовтня – Всесвітній день тварин

Всесвітній день тварин (англ. World Animal Day) — міжнародний день, спрямований на привернення уваги людства до прав тварин та їх добробуту, що святкується кожного року 04 жовтня. На жаль, у кожному куточку нашої планети спостерігається тенденція до значного зменшення кількісного і видового складу тваринного світу.  За даними Всесвітнього фонду дикої природи (WWF), протягом лише кількох останніх десятиліть чисельність тварин в екосистемах скоротилася більш, ніж вдвічі. Це стало наслідком згубного антропогенного впливу на довкілля: масштабної вирубки лісів, забруднення водних ресурсів, браконьєрства, неконтрольованого добування мисливських видів тощо.

На Сумщині до переліку негативних факторів додаються інтенсивні бойові дії. Адже внаслідок артилерійських, ракетно-бомбових та інших атак з боку російської федерації відбувається справжній екоцид: масово гинуть представники тваринного світу, знищуються величезні природні ареали існування видів, відбувається хаотична міграція тварин по області та за її межі. Це все може спричинити значне збіднення біологічного різноманіття регіону та призвести до непоправних наслідків для зон українського Лісостепу і Полісся.

Станом на 2020 рік, територія Сумської області була представлена 447 видами хребетних тварин, серед яких 29 видів занесені до Червоної книги Міжнародного Союзу Охорони Природи (МСОП), 35 видів – до Європейського червоного списку, 232 види – до Бернської конвенції, 103 види – до Червоної книги України. Всі ці види є цінними, тому кожен мешканець і гість Сумщини має дбати про тваринний світ та не допускати негативного впливу на нього, адже від цього залежить стан дикої природи всього світу!