На Сумщині у 2023 році на вимогу Інспекції ліквідовано 20 сміттєзвалищ

Протягом 2023 року державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Сумської області фіксували численні випадки утворення несанкціонованих сміттєзвалищ твердих побутових відходів на території Сумської області. Так, при проведенні заходів із запобігання та виявлення адміністративних правопорушень, у тому числі й при опрацюванні звернень громадян, які надійшли до Інспекції, на територіях загального користування Інспекцією виявлено 86 сміттєзвалищ. Загальна площа засмічених земель склала 49 556 м2.

Найбільша їх кількість була виявлена на території м. Суми – 43, Шосткинської міської територіальної громади – 12 та в с. Гамаліївка Шосткинського району – 5, в містах Ромни, Тростянець, Охтирка, а також на територіях інших громад області: Боромлянської, Садівської, Нижньосироватської, Миколаївської, Степанівської, Краснопільської, Путивльської, Сумської, Синівської, Лебединської.

Деякі з виявлених зі стихійних сміттєзвалищ були прибрані одразу після їх виявлення. Проте, Інспекції доводилося направляти й офіційні вимоги на адреси керівників територіальних громад щодо ліквідації звалищ. Загалом, за наявною в Інспекції інформацією, по завершенні 2023 року лише 23% із виявлених Інспекцією несанкціонованих сміттєзвалищ було ліквідовано. Площа ліквідованих смітників склала 25 681 м2.

Зокрема, до Інспекції надійшла офіційна інформація про ліквідацію 13 несанкціонованих звалищ твердих побутових відходів в м. Суми, та по одному – в с. Гамаліївка Шосткинської МТГ, в м. Охтирка та Тростянець, в смт. Низи Садівської СТГ, в с. Станова Тростянецької МТГ, в с. В’язенка Путивльської МТГ та в с. Подільки Синівської СТГ.

Робота з виявлення та ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ твердих побутових відходів у 2024 році триває.

Інспекція нагадує, що відповідно до статті 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать
власні (самоврядні) повноваження: організація управління побутовими відходами, відходами будівництва та знесення, організація благоустрою населених пунктів, розроблення та реалізація місцевих планів управління відходами, запровадження роздільного збирання побутових відходів та забезпечення виконання цільових показників щодо підготовки для повторного використання та рециклінгу побутових відходів, забезпечення ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ у межах населених пунктів. Також статтею 26 Закону України «Про управління відходами» визначено, що повноваженням органів місцевого самоврядування у сфері управління відходами, серед інших, є забезпечення ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ у межах населених пунктів. Згідно статті 15 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», місцеві ради несуть відповідальність за стан навколишнього природного середовища на своїй території в межах наданих повноважень.