Горіння полігону ТПВ заподіяло майже мільйон гривень збитків

30.05.2023 рятувальникам надійшла інформація про пожежу поблизу с. Пустовійтівка на полігоні твердих побутових відходів м. Ромни. За інформацією ГУ ДСНС України у Сумській області, їм знадобилася доба для того, аби загасити вогонь. Ситуацію ускладнювала велика кількість гумових та пластмасових відходів, які перебували в осередку загоряння. Більш того, пожежа охопила доволі значну площу сміттєзвалища, яка складала 1 гектар.  

Ця надзвичайна подія вкрай негативно вплинула на стан довкілля, бо у повітря вивільнилися величезні об’єми речовин і сполук, які є отруйними для людей та навколишнього природного середовища. За даним фактом, на підставі офіційної інформації, фахівці Державної екологічної інспекції у Сумській області нарахували 904 тисячі гривень збитків за неорганізований викид забруднюючих речовин в атмосферне повітря.  

Варто наголосити, що таких наслідків для довкілля і здоров’я людей можна було б уникнути, якби Роменська міськрада дотримувалась вимог чинного законодавства України. Адже ще 10 років тому Головний державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища Сумської області виніс рішення про повну заборону експлуатації цього полігону ТПВ. Проте, це рішення було повністю проігнороване, не дивлячись на систематичне притягнення посадових осіб до відповідальності. Не зупинило роменську владу та комунальників й аналогічне рішення суду, оскільки пломба, (якою на виконання цього рішення Інспекція опечатувала в’їзд до полігону), протрималася кілька годин, після чого її було зірвано.

Державна екологічна інспекція у Сумській області передала до органів прокуратури розрахунок збитків для долучення його до матеріалів кримінального провадження. Тепер правоохоронці та судді будуть встановлювати, чиї саме дії або бездіяльність призвели до вкрай негативного впливу на довкілля та хто компенсуватиме державі майже мільйон гривень екологічної шкоди.