До уваги: Кабмін затвердив порядок управління побутовими відходами в умовах воєнного стану

Кабінет Міністрів України постановою від 19.06.2023 р. № 625 затвердив порядок управління побутовими відходами в умовах воєнного стану в громадах, де велися або ведуться бойові дії.

“Сьогодні лінія активних бойових дій в Україні сягає більше тисячі кілометрів. Поруч з фронтом живуть українці …, ми повинні забезпечити їм належні умови життя. Маємо, не чекаючи закінчення війни, подбати, щоб на цих територіях була організована робота із побутовими відходами вже зараз”, – прокоментував рішення уряду міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

Новий порядок передбачає алгоритм дій з облаштування місць тимчасового зберігання сміття з дотриманням вимог екологічної та пожежної безпеки, охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання та відтворення природних ресурсів, санітарно-епідеміологічних вимог, а саме:

– на відстані 2 кілометри від об’єктів водного фонду, 0,5 кілометра від житлової та громадської забудови, об’єктів соціальної інфраструктури, 0,2 кілометра від сільськогосподарських угідь, доріг загального користування та залізничних шляхів загальної мережі, 0,05 кілометра від лісів, 1 кілометр від об’єктів та територій природно-заповідного фонду;

– за наявності твердої та рівної основи (покриття), зокрема з бетону, асфальту чи ущільненого ґрунту, покритого шаром геомембрани завтовшки не менше ніж 1,5 міліметра, захищеної від механічних пошкоджень шаром завтовшки не менше 0,5 метра;

– за наявності облаштованого в’їзду та під’їзних доріг, що забезпечують безперешкодний проїзд транспортних засобів;

– за наявності системи організованого відведення води, що утворюється внаслідок випадання атмосферних опадів (у разі потреби).

Порядок управління побутовими відходами в особливих умовах визначає, що:

  • на територіях, де обмежена можливість надання комунальної послуги з управління відходами, військові адміністрації організовуватимуть місця їх тимчасового зберігання (аналогічно тим, куди звозять сьогодні відходи руйнації).
  • там, де така можливість взагалі відсутня, майданчики тимчасового зберігання відходів пропонують організовувати на прибудинкових територіях багатоквартирних будинків, територіях загального користування, підприємств, установ, організацій тощо. 
  • На присадибних, дачних і садових ділянках відходи мають роздільно збиратися за видами та зберігатися до відновлення комунальної послуги або прийняття окремих рішень військових адміністрацій.