Державна екологічна інспекція у Сумській області вимагає призупинити діяльність ДП «Попівський експериментальний завод»

Сумський окружний адміністративний суд розглядає справу за позовом Інспекції щодо призупинення діяльності ДП «Попівський експериментальний завод», розташованого у с. Попівка Конотопського району, яке здійснює  виробництво компоненту добавки антидетонаційної для бензинів.

Влітку дане підприємство опинилося у центрі подій, коли сморід від відходів його виробництва охопив увесь Конотоп та передмістя, що викликало значний суспільний резонанс. Від конотопців до Інспекції масово надходили скарги на забруднення навколишнього природного середовища внаслідок його діяльності.

Задля перевірки фактів негативного впливу на довкілля, фахівцями Інспекції було здійснено позапланові перевірки: на підставі звернень громадян та контролю виконання приписів. Під час перевірок виявлено низку грубих порушень вимог екологічного законодавства. Зокрема, на заводі не проводиться облік та інвентаризація відходів, відсутній розрахунок утворення відходів та дозвіл на поводження з ними, не визначено місць тимчасового зберігання відходів та не укладено договори на передачу відходів 1-4 класу небезпеки тощо.

Крім того, встановлено, що неочищені стічні води від житлових будинків с. Попівка через спільну каналізаційну насосну станцію скидаються до бардонакопичувача, який призначений для скидання виключно виробничих стічних вод, а на відстані лише 150 метрів від останньої житлової забудови наявна розгерметизація трубопроводу.

Також інспекторами виявлено порушення цілісності обвалування між полями фільтрації і розмив місць скиду відпрацьованої барди. Загальна площа забрудненої земельної ділянки становить 55 м. кв., а у відібраних пробах ґрунту виявлено перевищення концентрацій амонію та органічних речовин у порівнянні з фоновою концентрацією.

Через погіршення якості навколишнього природного середовища, грубе порушення вимог природоохоронного законодавства та систематичне ігнорування приписів Державної екологічної інспекції у Сумській області, Інспекцією подано позов до суду з проханням застосувати заходи реагування у сфері державного нагляду до ДП «Попівський експериментальний завод» у вигляді повного зупинення експлуатації місця видалення відходів (бардонакопичувача).

Чергове судове засідання відбудеться 25.09.2019