21 серпня – Міжнародний день пам’яті і поминання жертв тероризму

Сьогодні, 21 серпня, світ відзначає Міжнародний день пам’яті та поминання жертв тероризму.

Дата вшанування була затверджена у 2017 році Генеральною Асамблеєю ООН. У документі йдеться про необхідність захищати права постраждалих та їхніх родин, а також про зміцнення міжнародного співробітництво у боротьбі з тероризмом.

У цей день згадують усіх людей, які постраждали від тероризму, чиє життя було змінене або перерване терористами. Метою подібної дати є прагнення віддати належне жертвам тероризму та особам, які постраждали від нього, і стати імпульсом для підтримання їх і сприяння захисту та повному здійсненню їхніх прав і основних свобод.

У війні з Україною росія вдається до методів терору ще починаючи з 2014 року. Після повномасштабного вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року використання терору як методу війни лише посилилось: це і терор через катування, вбивства, зґвалтування, насильницьке переміщення місцевого населення на окупованих територіях та вивезення українських дітей на територію країни-агресора, що до того ж має ознаки геноциду. Це і планомірні авіаційні та ракетні удари по цивільних та інфраструктурних об’єктах, і ядерний шантаж усього світу з використанням ЗАЕС. Усі руйнування і страждання, завдані терором з боку росії, складно перелічити.

Схиляємо голови в жалобі, вшановуючи пам’ять невинних жертв, які постраждали від терористичних дій. Пам’ятаємо полеглих захисників, закатованих мирних громадян, невинно вбитих дітей. Вічна їм пам’ять.

Ніколи не забудемо і не пробачимо.