Представник Інспекції взяв участь у громадському обговоренні проєкту Плану управління басейном річки Дніпро (суббасейну середнього Дніпра)

15.03.2024 на базі Басейнового управління Середнього Дніпра відбулись заходи з громадського обговорення проєкту «Плану управління басейном річки Дніпро  (суббасейн середнього Дніпра)» на 2025-2030 роки.

Онлайн участь в громадському обговоренні взяв заступник начальника відділу державного екологічного нагляду (контролю) водних ресурсів Віталій ЛИТВИН, який є членом басейнової ради Дніпра (суббасейн Середнього Дніпра).

В ході проведення заходу представники влади, водогосподарських організацій, члени басейнової ради, представники територіальних громад, основні водокористувачі басейну (водоканали), науковці, громадські організації та заінтересовані особи обговорили основні ключові питання і напрямки реалізації заходів, передбачених Планом управління, цілі та шляхи їх досягнення, а також очікувані результати. Було представлено повний перелік Програм (планів) для суббасейну Середнього Дніпра, їх зміст та проблеми, які передбачено ним вирішити. Розглянуто аналіз стану річкового басейну та екологічний та хімічний стани масивів поверхневих вод.

За словами заступника голови Держводагентства Ігоря Гопчака, суббасейн Середнього Дніпра є одним з найбільших суббасейнів Дніпра, який, у свою чергу, є найбільшим річковим басейном України. Проєкт Плану управління річковим басейном Дніпра отримав схвальну оцінку Європейської Комісії, а після громадського обговорення буде поданий на затвердження Уряду.

Найбільш важлива частина Плану – це програма заходів. Вона включає заходи, які будуть спрямовані на вирішення головних водно-екологічних проблем річкових басейнів з врахуванням впливу військових дій в частині впливу на масиви поверхневих вод. Реалізація цих заходів забезпечить досягнення екологічних цілей, що визначені у планах управління річковими басейнами.

За результатами публічного обговорення буде підготовлено розділ 9 Проєкту Плану управління річковим басейном Дніпра (суббасейну Середнього Дніпра): «Звіт про інформування громадськості та громадське обговорення».