16 вересня – Міжнародний день охорони озонового шару

16 вересня Генеральна Асамблея ООН проголосила Міжнародним днем захисту озонового шару. Цей день відзначається з 1995 року на згадку про підписання Монреальського протоколу щодо необхідності збереження озонового шару, який фільтрує сонячне проміння і попереджує шкідливий вплив ультрафіолету на поверхню Землі, тим самим зберігаючи життя на планеті.

Україна у 1995 році підписала, а у 1996-му – ратифікувала Віденську конвенцію. 20 вересня 1998 року Україна приєдналася до Монреальського протоколу.

Втрата озонового шару стратосфери, який захищає усе живе на землі від згубної дії ультрафіолетового випромінювання сонця, вважається однією з основних глобальних екологічних проблем, з якими світова спільнота ввійшла у нове тисячоліття.

Мільйони молекул озону руйнуються щохвилини і результатом цього процесу є збільшення кількості ультрафіолетового випромінювання, яке досягає поверхні Землі.

Основною загрозою для озонового шару є речовини, що руйнують озон (РРО), такі як хлорфторвуглеці (ХФВ), які широко використовувались у холодильниках, кондиціонерах та аерозолях. Завдяки Монреальському протоколу 1987 року, більшість з цих речовин було заборонено, що стало ключовим кроком у відновленні озонового шару.

Завдяки зусиллям світової спільноти та впровадженню Монреальського протоколу, озоновий шар поступово відновлюється: за даними ООН, озоновий шар може повернутися до свого нормального стану до середини століття.

Людство не в змозі запобігти появі озонових дірок. Однак, зберегти озон хоча б на побутовому рівні, людині під силу, а саме: відмовитись від використання озоноруйнівних речовин, які застосовуються для охолодження і кондиціонування повітря, спінювачів, розчинників та охолоджувачів, зменшити використання на побутовому рівні аерозольних балончиків (освіжувачів повітря, різноманітних лаків, фарб та ін.), не спалювати листя, траву, гілки дерев, будь-які побутові відходи (поліетилен, гуму, пластмасу та ін.), а також потрібно вивозити на спеціалізовані об’єкти утилізації сміття, яке не піддається швидкому природному перегниванню.

Тому поетапна відмова від використання озоноруйнівних речовин сприяє не тільки охороні озонового шару в інтересах нинішнього і майбутніх поколінь, а й робить великий внесок для вирішення проблеми глобальної зміни клімату.