6 серпня – День дій за заборону ядерної зброї

День дій за заборону ядерної зброї відзначається саме цього дня, оскільки 6 серпня 1945 року, американська авіація скинула атомну бомбу на японське місто Хіросіма. Це було перше в історії застосування ядерної зброї проти цивільного населення. Під час вибуху одразу загинуло від 70 до 80 тисяч осіб. Ще десятки тисяч померли від важких хвороб в наступні кілька років. За приблизними оцінками істориків, загальне число жертв вибуху сягає 200 тисяч людей. Величезних збитків було завдано як здоров’ю громадян, так і довкіллю. Ядерна зброя досі вважається найбільш небезпечною з усіх видів зброї, оскільки крім прямого ураження ударною хвилею, світловим випромінюванням та проникаючою радіацією величезні території на багато років забруднюються радіонуклідами і стають непридатними для нормальної життєдіяльності людини.

Після Хіросіми й Нагасакі видавалося, що нічого більш страхітливого за це бути не може. Однак Друга світова війна отримала своє продовження – розгортання Холодної війни, в ході якої людство неодноразово відчувало ядерну загрозу. 

З’явився ще один глобальний страх – страх перед ядерною війною, перед нищівною силою атомної зброї.

Холодна війна, гонка озброєнь та розвиток ядерної зброї лише підживлювали подібні побоювання. Понад те – люди вже знали, до яких наслідків може призвести атомне бомбардування. Вони добре пам’ятали досвід Хіросіми і Нагасакі. Втім…

Повномасштабна російська агресія проти України знову гостро підняла питання застосування ядерної зброї та загрози ядерної війни. З російської сторони періодично звучать заклики нанести по Україні ядерних ударів.

Окрім цього, поряд зі старою проблемою використання чи невикористання ядерної зброї світ стикнувся із новими викликами: вперше в світовій історії війна прийшла на територію ядерних об’єктів. У перший день повномасштабного вторгнення росія захопила Чорнобиль, через кілька днів захопила Запорізьку атомну станцію, яка залишається окупованою до сьогодні і Україна не має контролю над процесами, що відбуваються на її території.

«Знову б’ють барабани ядерної війни; зростають недовіра та розбіжності», – йдеться у заяві глави ООН, яку під час церемонії в Меморіальному парку світу в Хіросімі від його особи зачитала Високий представник ООН з питань роззброєння Ізумі Накаміцу.

Нині у міському парку Хіросіми (Парку миру) знаходиться монумент, присвячений жертвам американського бомбардування з написом: «Спіть спокійно, помилка не повториться». Помилка не має повторитися