Посадових осіб Державної екологічної інспекції у Сумській області не було допущено до проведення позапланової перевірки Сумського м’ясокомбінату

На розгляді в Інспекції знаходиться звернення мешканця м. Суми стосовно можливого негативного впливу на навколишнє природне середовище при проведенні демонтажу обладнання на території ВАТ «Сумський м’ясокомбінат».

Відповідно до ст. 20-2 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», Положення про Державну екологічну інспекцію у Сумській області, затвердженого наказом Державної екологічної інспекції України від 28.09.2016 №652 (зі змінами, внесеними Наказом Держекоінспекції від 22.11.2018 №249), ст. 6 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» та на підставі погодження Міністерства екології та природних ресурсів України на проведення позапланової перевірки ВАТ «Сумський м’ясокомбінат» Інспекцією було направлено державних інспекторів з охорони навколишнього природного середовища Сумської області до ВАТ «Сумський м’ясокомбінат» з метою проведення перевірки.

На прохідній підприємства за адресою: м. Суми, вул. Харківська, 103 службою  охорони було повідомлено про банкрутство заводу та його ліквідацію та про те, що керівник або уповноважена особа відсутні. У наданні контактної інформації для зв՚язку з суб՚єктом господарювання, який здійснює діяльність на території ВАТ «Сумський м՚ясокомбінат», представником охорони було відмовлено. Номери телефонів, які зазначені на офіційному сайті Міністерства юстиції України, для здійснення зв՚язку з юридичною особою ВАТ «Сумський м՚ясокомбінат» та номери телефонів, що розміщені на прохідній підприємства, не відповідають.

Вказані вище дії свідчать про перешкоджання інспекторам у здійсненні заходів державного нагляду (контролю).

Оскільки, відповідно до Положення про Інспекцію, проведення оперативно-розшукових дій не входить до її повноважень, державними інспекторами було викликано слідчо-оперативну групу Сумського ВП ГУНП в Сумській області для сприяння у проведенні заходу державного нагляду (контролю) та проведення оперативно-розшукових дій для встановлення місця перебування уповноваженої особи суб՚єкта господарювання.

Проте, представниками слідчо-оперативної групи було відмовлено у сприянні державним інспекторам в проведенні позапланової перевірки та доступу на територію, яка зазначена у зверненні.

Враховуючи викладене вище, Інспекцією складено акт про недопуск до проведення перевірки ВАТ «Сумський м’ясокомбінат» та передано відповідні матеріали до правоохоронних органів для внесення відомостей в Єдиний реєстр досудових розслідувань.

Дуже шкода, що деякі служби та їх посадові особи, які мають забезпечувати конституційні права громадян, у тому числі й на чисте та безпечне довкілля, не завжди відповідально ставляться до виконання своїх обов’язків, що призводить до таких ситуацій…

У даному випадку річ не тільки в тому, що ми стали свідками несумлінного ставлення до службових повноважень, а й у тому, що при наявності негативного впливу на довкілля від діяльності на території Сумського м’ясокомбінату, наслідки можуть бути непередбачуваними для усіх – як для пересічних громадян, які звертаються до Інспекції зі зверненнями, так і для тих самих безвідповідальних чиновників та байдужих посадових осіб…