Держекоінспекція оцінила екологічні збитки за засмічення Ворскли

Державна екологічна інспекція у Сумській області опрацювала інформацію, отриману від Спеціалізованої екологічної прокуратури та Сумської ОВА щодо засмічення р. Ворскла.

Мова йде про руйнацію автомобільного мосту поблизу с. Климентове Охтирської територіальної громади. Його було підірвано у лютому-березні 2022 року під час активної фази бойових дій на території Сумської області, пов’язаних зі збройною агресією російської федерації проти України. Внаслідок цього у р. Ворскла обвалилося близько 3 тис. тон будівельних конструкцій, що призвело до засмічення поверхневих вод і загального погіршення стану екосистеми.

На підставі отриманої інформації та Методики визначення збитків, заподіяних внаслідок забруднення та засмічення вод, фахівці Інспекції обчислили грошову шкоду, заподіяну внаслідок засмічення Ворскли. Загальна її сума перевищила 656 мільйонів гривень. Детальний розрахунок збитків було направлено до органів прокуратури.

Слід зауважити, що цей відрізок русла річки знаходиться в межах Гетьманського національного природного парку та входить до складу територій особливого природоохоронного значення Європи – Смарагдової мережі. Відтак, негативний вплив на довкілля цієї території позначається і на стані міжнародної галузі природо-заповідного фонду.