Формування системи державного екологічного контролю за європейським принципом: поточний стан та перспективи

Виконуючий обов’язки начальника Державної екологічної інспекції у Сумській області Валерій ПІЮК взяв участь у виїзному засіданні Комітету з питань екологічної політики та природокористування, яке відбулося  у Черкаській області 29 липня 2024 року. Основною темою засідання був розгляд питання “Формування системи державного екологічного контролю за європейським принципом: поточний стан та перспективи”.

Захід відбувся за підтримки Програми розвитку ООН (UNDP) в Україні у рамках фінансованого Урядом Швеції проєкту з оцінки завданої війною шкоди довкіллю.

Участь у заході взяли ключові стейкхолдери у сфері оцінки шкоди довкіллю: заступниця Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олена Крамаренко, голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко, заступниця голови Комітету Олена Криворучкіна та інші народні депутати, представники Черкаської ОВА, в.о. голови Держекоінспекції Ігор Зубович, представники територіальних органів Держекоінспекції, Держводагентства.

 «Вступ України до Європейського Союзу знаменує собою не лише нові можливості, а й відповідність європейським стандартам у всіх сферах, включаючи захист довкілля. Одним із важливих кроків на цьому шляху є реформа системи держеконтролю, яка має відповідати директивам та рекомендаціям Європейського Союзу. Реформа стане повним перезавантаженням Держекоінспекції – відбудеться зміна парадигми, яка передбачає перехід від карального органу до органу, що запобігає погіршенню стану довкілля. А поєднання функцій держекоконтролю в одному органі зменшить тиску на бізнес. Для збору доказів злочинів проти довкілля Україні потрібен інститут екологічного контролю європейського зразка, тому ми зараз активно працюємо над тим, щоб це так і сталося», – зазначила Олена Крамаренко.

З доповіддю щодо важливих треків в діяльності Держекоінспекції за I півріччя 2024 року виступив т.в.о. Голови Державної екологічної інспекції Ігор ЗУБОВИЧ: «Вже сьогодні ми запроваджуємо модель постійної присутності державних інспекторів на об’єктах та територіях природно-заповідного фонду в рамках запланованої реформи екологічного контролю. Держекоінспекція планує найближчим часом в Поліському, Центральному та Південно-Західному округах реалізувати пілотний проект щодо постійного перебування інспекторів в пунктах екологічного контролю на територіях відповідних ОТГ, з метою здійснення більш ефективного контролю за станом довкілля.»

Також, перший заступник Голови Державної екологічної інспекції Дмитро ЗАРУБА проінформував присутніх про результати роботи Держекоінспекції та її територіальних органів за I півріччя 2024 року, зазначивши, що переважна більшість показників діяльності Держекоінспекції значно зросла в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Учасники обговорили поточний стан законодавства у сфері фіксації екологічних збитків та реформу системи державного екологічного контролю України.

За підсумками проведеного засідання Міндовкіллю та профільним органам виконавчої влади надано відповідні доручення.