На кладовищі у Старому Селі спалювали відходи

Екоінспектори перевірили факти, викладені у скарзі про незаконне розміщення та спалювання відходів на території кладовища в с. Старе Село Нижньосироватської об’єднаної територіальної громади.

Під час проведення обстеження території кладовища дійсно було виявлено несанкціоноване розміщення твердих побутових відходів, а також осередки спалювання відходів і рослинних залишків. На момент огляду причетних до розміщення та спалювання відходів осіб виявлено не було.

Інспекцією надано вимогу щодо вжиття вичерпних заходів з ліквідації несанкціонованого сміттєзвалища на території кладовища в с. Старе Село Нижньосироватській сільській раді. Також з метою дотримання правил екологічної та пожежної безпеки Інспекцією було направлено на адреси органів місцевого самоврядування Сумської області листи щодо необхідності вжиття відповідних заходів з охорони довкілля в частині недопущення спалювання твердих побутових  відходів та рослинних залишків.

Варто зазначити, що відповідно до пункту 11 частини першої статті 30 Закону України «Про органи місцевого самоврядування в Україні» забезпечення утримання в належному стані кладовищ та їх охорони відноситься до повноважень виконавчих органів сільських, селищних та міських рад. Стаття 33 зазначеного закону визначає, що контроль за додержанням юридичними та фізичними особами вимог у сфері управління відходами та розгляд справ про адміністративні правопорушення або передача їх матеріалів на розгляд інших державних органів у разі порушення законодавства про управління відходами забезпечується органами місцевого самоврядування.