На Липоводолинщині зафіксовано забруднення земель та водного об’єкту

До Державної екологічної інспекції у Сумській області надійшло повідомлення про те, що внаслідок діяльності одного з суб’єктів господарювання в с. Лучка Липоводолинської об’єднаної територіальної громади Роменського району відбувається забруднення довкілля.

Державні інспектори з охорони довкілля Сумської області провели обстеження території ймовірного забруднення, зазначеної у зверненні, і виявили витік рідини з силосної ями та її подальше потрапляння на рельєф місцевості. Візуально спостерігались сліди накопичення та стоку рідини до водного об’єкту неподалік. У зв’язку із захаращеністю та залісненістю території потрапити до безпосереднього місця впадіння рідини до водойми було неможливо.

Фахівці Інспекції відібрали проби води із водойми та дві проби ґрунту: поруч із силосною ямою і контрольну (фонову) пробу.

Відділом інструментально-лабораторного контролю проведено вимірювання показників складу та властивостей вод та ґрунтів у відібраних пробах. Повний гідрохімічний аналіз відібраної води зробити виявилось неможливим, оскільки вода мала надто темний колір і не підлягала фільтруванню. Проте, висока мінералізація води, значне перевищення вмісту амонію та хлоридів можуть свідчити про потрапляння забруднюючих речовин або недостатньо очищених стічних вод до водойми.

У пробах ґрунту також виявлено значні перевищення (у порівнянні з фоновими концентраціями або ГДК) вмісту амонію амонійного – у 17 разів, сульфатів – у 2,6 рази, фосфору – майже у 5 разів, органічних речовин – у 3 рази.

Осіб, винних у забрудненні земельних ресурсів, було притягнуто до адміністративної відповідальності за статтею 52 КУпАП. Інспекція за наявними матеріалами обрахувала шкоду, зумовлену забрудненням земельних ресурсів через порушення вимог природоохоронного законодавства, яка склала 1 117 грн., та направила претензію порушнику для добровільного відшкодування.