У місті Суми виявлено забруднення земель каналізаційними стоками від житлового будинку

Державна екологічна інспекція у Сумській області опрацювала звернення від мешканців м. Суми, в якому йшлося про проблему, пов’язану із витоком каналізаційних стоків з багатоквартирного житлового будинку по вулиці В’ячеслава Чорновола в м. Суми, що не вирішується вже кілька років. Сумчани також скаржились, що стоки не тільки розтікаються по прилеглій території, а й потрапляють на дорогу поруч і далі – до річки Сумки.

Спеціалістами Інспекції в ході обстеження зазначеної території зафіксовано факт витоку неочищених каналізаційних стоків з каналізаційного колодязя (вигрібної ями) на прилеглу до будинку №51/1 по вул. В’ячеслава Чорновола земельну ділянку з подальшим потраплянням на проїжджу частину. У місці потрапляння стоків на земельну ділянку було відібрано проби ґрунту. На момент обстеження факт потрапляння неочищених стічних вод до р. Сумка не зафіксовано.

Результати проведених інструментально-лабораторних досліджень відібраних проб ґрунту підтвердили факт забруднення земельної ділянки неочищеними каналізаційними стоками, зокрема, встановлено перевищення за такими показниками, як азот амонійний, нітрати, сульфати, фосфор, хлориди та органічні речовини, що екстрагуються петролейним ефіром (мінеральні та рослинні олії, рослинні та тваринні жири, мила, смоли, важки вуглеводні тощо). На підставі цих показників Інспекцією буде обраховано шкоду за забруднення земельних ресурсів.

Разом з тим, Інспекцією направлено листи до Сумської міської ради – для вжиття заходів щодо ліквідації витоку стічних вод та до забудовника АТ «Сумбуд» – про надання інформації щодо підключення та експлуатації зовнішніх мереж водовідведення від вказаного будинку. Матеріали перевірки скеровані до Окружної прокуратури м. Суми в порядку статті 214  Кримінального процесуального кодексу України для вжиття заходів реагування.