Інспекція дослідила стан води у водоймі «Пампурівка» Конотопського району

На підставі звернення громадян про незадовільний стан водойми та замор риби щоліта Державною екологічної інспекцією у Сумській області було проведено обстеження прибережної смуги та акваторії водойми «Пампурівка» на території Конотопського району й відібрано проби поверхневої води з неї. Під час огляду акваторії водойми «Пампурівка» загибелі водних біоресурсів виявлено не було.

Відділом інструментально-лабораторного контролю Інспекції здійснено гідрохімічний аналіз зразків, результати якого показали, що якість води у відібраних пробах за переважною більшістю показників відповідають встановленим гранично-допустимим концентраціям як для водойм господарсько-побутового використання (точка відбору знаходиться в межах населеного пункту), так і для водойм рибогосподарського використання  (точка відбору поза межами населеного пункту), за виключенням показників хімічного споживання кисню (перевищення ГДК у 5 разів) та біохімічного споживання кисню (перевищення ГДК у 7 разів).

Вміст розчиненого кисню становить 7,2 мгО2/дм3 і знаходиться в межах норми, оскільки для водойм рибогосподарського використання встановлено ГДК – не менше 6 мгО2/дм3, а для господарсько-побутового – не менше 4 мгО2/дм3.

Варто зазначити, що зростання таких показників, як хімічне та біологічне споживання кисню, свідчать про наявність великої кількості органічних речовин в поверхневій воді, від яких у значній мірі залежать умови для збереження необхідного вмісту кисню у водоймах. Збільшення вмісту у воді органічних речовин може бути наслідком як природних процесів, що відбуваються у водному об’єктів, так і зовнішнього впливу. Спекотна погода, підвищений вміст ХСК та БСК у свою чергу можуть призводити до падіння вмісту розчиненого кисню у воді. Втім, на момент проведення екоінспекторами обстеження таких негативних явищ зафіксовано не було.

До відома: ХСК – кількість кисню, яка споживається при хімічному окисленні органічних і неорганічних речовин, які містяться у воді, під дією окислювачів, БСК5 – показник забруднення води органічними сполуками, який визначається кількістю кисню, що витратився на окиснення забруднюючих речовин, що містяться в одиниці об’єму води, за встановлений час (зазвичай 5 діб – БСК5) в аеробних умовах. ХСК та БСК5 – інтегровані показники вмісту органічних речовин в воді водного об’єкту.