5 березня – Всесвітній день енергоефективності

5 березня відзначається Всесвітній день енергоефективності. Ця ініціатива, що виникла у 1998 році в Австрії під час Першої міжнародної зустрічі з енергоефективності, спрямована на підвищення обізнаності щодо необхідності зниження енергоспоживання шляхом розумного та сталого використання енергії.

Енергоефективність – це розсудливе споживання енергії, коли людина використовує менше енергії, щоб підтримувати аналогічний або вищий рівень енергозабезпечення. Для домогосподарств енергоефективність надає можливість зменшити витрати на комунальні платежі, для підприємств – зменшити необґрунтовані витрати, на державному рівні – це змога заощадити енергоресурси, покращити продуктивність виробництва та конкурентоздатність промисловості. Важливим також це питання є для довкілля, адже зменшення використання енергії дозволяє знизити викиди парникових газів.

В світі розвивається безліч технологій, що дозволяють більш раціонально використовувати енергію. Серед них світлодіодне, плазмове, натрієве освітлення, енергоощадні технології опалення, застосування теплоізоляційних матеріалів тощо.

 Є також чимало простих звичок на щодень, яких варто дотримуватись у повсякденному житті:

Максимально використовувати природне освітлення;

Вимикати  побутові електроприлади та офісну техніку, коли не користуємось ними;

Замінити застаріле обладнання новим, що має клас А енергоефективності, та оптимально його використовувати;

Замінити лампи розжарювання та старі енергоощадні, що містять ртуть, на нові  світлодіодні;

Оптимізувати температурний режим у приміщенні;

Ощадно використовувати воду тощо.

Зменшивши таким чином свій негативний вплив на природне довкілля, ми ще й заощаджуємо власні кошти.