Унікальний дуб на Сумщині має бути збережений

23.02.2024 року набрало законної сили рішення Сумського окружного адміністративного суду за позовними вимогами Роменської окружної прокуратури та Державної екологічної інспекції у Сумській області про зобов’язання Роменської міської ради вжити заходів з організації проведення робіт по розробці проєкту землеустрою, визначення та встановлення в натурі на місцевості меж об’єкту природно-заповідного фонду.

Цим об’єктом ПЗФ є ботанічна пам’ятка природи місцевого значення “Дуб біля с. Кропивинці” – один з найстаріших дубів в Україні, який росте в Роменському районі на Сумщини. Це унікальне за віком дерево дуба черещатого має висоту 37 метрів, його обхват  становить 710 см.

На стенді біля нього вказано, що йому більше 500 років. Проте науковці сходяться в тому, що йому близько 800 років, тобто росте він ще, можливо, з часів Княжої доби.

З 1972 року об’єкту присвоєний статус ботанічної пам’ятки природи місцевого значення, але до сьогодні Роменською міською радою, як постійним землекористувачем, не було вжито заходів щодо забезпечення режиму його охорони та збереження, що є порушенням вимог Закону України «Про природно-заповідний фонд».

Відтепер є усі шанси, що місцева влада вживатиме усіх вичерпних заходів задля збереження і охорони унікального дерева.