В Сумах обговорювали проблемні питання впливу бойових дій на земельні ресурси

Сьогодні, 07.05.2024, Державна екологічна інспекція у Сумській області долучилася до лекції: «Еколого-правові питання
охорони землі в умовах воєнного стану з урахуванням Цілей сталого розвитку». Цей захід відбувався на базі Сумського національного аграрного університету в рамках Всеукраїнського освітнього проєкту «Незламні правничі школи України».

Одним зі спікерів був начальник відділу державного екологічного нагляду (контролю) земельних ресурсів та надр Владислав ГРИБ. Він розповів слухачам про особливості роботи Державної екологічної інспекції у Сумській області під час дії воєнного стану. Окрему увагу він приділив питанню розрахунків збитків, яких зазнає держава через засмічення та забруднення земельних ресурсів після ворожих ударів. За його словами, навесні 2022 року Міндовкілля розробило та затвердило методику визначення розміру шкоди, завданої землі та ґрунтам, внаслідок надзвичайних ситуацій, збройної агресії та бойових дій. Ця методика дозволила доволі просто та прозоро визначати екологічні збитки у грошовому еквіваленті. Було наголошено, що відповідні розрахунки офіційно будуть частиною доказової бази в міжнародних судах за фактами вчинення росією екоциду та інших воєнних злочинів в Україні.

Під час лекції також обговорювалася оцінка наслідків бойових дій з використанням методів дистанційного зондування Землі, судова практика у сфері захисту прав учасників земельних відносин та досвід України щодо впливу бойових дій на стан довкілля.