На Сумщині триває операція «Першоцвіт»

Боротьба з масовим несанкціонованим збором та стихійною торгівлею ранньоквітучими рослинами щовесни була і є болючою темою для природоохоронців та екоактивістів. Щороку «зелені браконьєри» масово винищують цілі дикорослі плантації перших лісових квітів та зелені.

На території Сумщини серед усіх ранньоквітучих рослин найбільше потерпає цибуля ведмежа (черемша), яку занесено до Червоної книги України. Проте далеко не всі мешканці області бачили, як вона цвіте, оскільки її зривають ще до утворення квітконосів для вживання у їжу. І не зважаючи на увесь спектр негативних екологічних наслідків, з року в рік збір черемші має масовий характер.

Але, як свідчить практика, є  громадяни, котрі не тільки не усвідомлюють завдану шкоду, а й не знають, що такі дії караються законом.

Станом на 18.04.2024 на території Сумської області здійснено перевірки на території м. Суми, Конотопського, Роменського, Шосткинського та Сумського районів, у ході яких виявлено 22 порушення (9 – у місцях збору, 13 – у місцях реалізації). За незаконний продаж та збір ранньоквітучих рослин, складено 22 протоколи, які передані для розгляду до судових органів, розраховано та пред’явлено 9 збитків на загальну суму 5 704 грн.

Заходи щодо збереження ранньоквітучих рослин тривають. 

Державна екологічна інспекція у Сумській області закликає всіх небайдужих громадян не зривати та не купувати першоцвіти. Про факти незаконного збору та продажу першоцвітів просимо повідомляти Інспекцію (77-10-12) та правоохоронні органи (102).