У Сумах відбувся захід «Зелені управлінці: кадри для зеленої відбудови України»

Цієї весни в Україні реалізовується проєкт, який досліджує, які знання та навички потрібні для успішної зеленої трансформації.
Сьогодні серія Брейн-штормів лідерів «Зелені управлінці: кадри для зеленої відбудови України» розпочалась у Сумах на базі Сумського національного аграрного університету.
Це проєкт-ініціатива Professional Association of Environmentalists of the World, який вперше в Україні не лише обʼєднує практиків-лідерів сталих і екологічних проєктів різних галузей під час війни, а також досліджує, які знання та навички потрібні для успішної зеленої трансформації та реалізації євроінтеграційних реформ. Проєкт реалізується професійною спілкою «Асоціація професіоналів довкілля» (PAEW) за сприяння UNDP в Україні та фінансової підтримки Уряду Швеції.
Європейський Зелений Курс відкриває нові можливості для України, але потребує нових компетенцій та співпраці між різними секторами. Зелені управлінці відіграють ключову роль у цій трансформації.
Проєкт-дослідження «Необхідні зміни освітнього інтерфейсу між академічним середовищем і реальним сектором економіки в Україні» покаже, які знання та навички потрібні сучасним зеленим управлінцям. Хто потрібен Україні для зеленої трансформації, військової екології та повоєнної зеленої відбудови!? Кадри для зеленої відбудови і трансформації – Хто вони? Які вони? Якими знаннями мають володіти сучасні зелені управлінці?
У зустрічі, в якій задіяні інноватори, студенти, фахівці підприємств і організацій, органів місцевого самоврядування та територіальних громад, взяли участь і представники Державної екологічної інспекції у Сумській області.
Під час заходу проведено дискусії-обговорення та напрацювання рішень разом з усіма учасниками процесу майбутньої відбудови – тими, хто потребує спеціалістів (субʼєкти господарювання, ОМС, ОВА, органи державної влади), та тими, хто готує таких спеціалістів (науковці, освітяни). Також було обговорено зміни до природоохоронного законодавства та питання затребуваності фахівців-екологів, заохочення майбутніх спеціалістів працювати за фахом, на чому особливу увагу зосередив заступник начальника Інспекції Олександр УВАРОВ.