22 березня – Всесвітній день водних ресурсів

День водних ресурсів бере свій початок з Конференції з навколишнього середовища і розвитку (ЮНСЕД), що відбулася в 1992 році в Ріо-де-Жанейро. Генеральна Асамблея ООН (резолюція 47/193 від 22 грудня 1992 року) ухвалила офіційне рішення про щорічне відзначення 22 березня як Всесвітнього дня водних ресурсів, щоб нагадати всім жителям планети про значення і важливість води для існування життя на Землі. З 1993 року офіційно на всій планеті стали святкувати Всесвітній день водних ресурсів

Метою проведення даного заходу є підвищення рівня обізнаності про значення і важливість води для продовження життя на Землі, а також про те, як раціональне використання водних ресурсів сприяє підвищенню рівня економіки і соціального добробуту.

Вода є ключовим засобом, необхідним для нормальної життєдіяльності живих організмів  та для функціонування суспільства. Чисті прісні води є дорогоцінним і все більш обмеженим природним ресурсом. До 2050 р. майже кожен четвертий житель планети житиме, швидше за все, відчуваючи хронічну або періо­дичну нестачу прісної води.

Для України сьогодні питання забезпечення питною водою та збереження водних ресурсів є гостроактуальною темою. Особливо протягом останніх двох років українці відчули цінність чистої води. Збройна агресія росії проти України вже призвела до тяжких екологічних наслідків у водній галузі, проблем забезпеченості та якості прісної води для цивільного населення.

Закликаємо всіх грома­дян України до відповідального використання водних ресурсів нашої країни! Бережіть воду, бо вода – це життя!

До відома:

З урахуванням гідрографічного та водогосподарського районування територія Сумської області відноситься до басейну річки Дніпро. У межах області басейн розподілений на 2 суббасейни: 53% території області відноситься до суббасейну середнього Дніпра, 47% – до суббасейну річки Десна. Площа суббасейну середнього Дніпра в межах області складає 27,5 тис. кв. кілометрів (відносяться 4 середні річки – Псел, Ворскла, Хорол, Сула та 26 926 малих річок та струмків, 22 водосховища, 188 озер та 1435 ставків). Річки Псел та Ворскла беруть свій початок на території російської федерації, Хорол та Сула мають витоки на території області. Площа суббасейну річки Десна в межах області складає 17,6 тис. кв. кілометрів (відносяться річка Десна, що протікає по межі Сумської та Чернігівської областей на ділянці завдовжки 37 кілометрів та 2 середні річки – Клевень і Сейм, що беруть свій початок на території російської федерації; 610 малих річок та струмків, 20 водосховищ, 349 озер та 757 ставків). Специфіка суббасейну середнього Дніпра: води річок використовуються для гідроенергетики (річка Псел), промислового та сільськогосподарського водопостачання та задоволення культурно-побутових потреб населення.