Екоінспекторами виявлено 2 факти браконьєрства

06 березня, під час здійснення контролю за добуванням водних біоресурсів, працівниками  Державної екологічної інспекції у Сумській області було встановлено 2 факти незаконного рибальства.

Так, близько 22:00 на ставу “Гайовий” у м. Кролевець було затримано місцевого мешканця, який за допомогою підсаки ловив раків. Побачивши екоінспекторів у супроводі працівників поліції, чоловік встиг викинути свою здобич у воду. Втім відповідальності уникнути не вдалося – на порушника накладено штраф у розмірі 340 гривень.

Інший випадок браконьєрства виявлено у м. Глухів. На о. Павлівське громадянин встановив 2 рибацькі сітки та встиг виловити трьох щук, двох сазанів та трьох карасів. Загальна сума збитків, завданих внаслідок незаконного лову водних біоресурсів, склала 1683 грн. За фактом рибальства із застосуванням заборонених знарядь лову Інспекція готує матеріали для передачі їх до суду.

Слід зауважити, що за грубе порушення правил рибальства Кодексом України про адміністративні правопорушення (ст. 85 ч. 4) передбачено накладення штрафу від 340 до 680 грн. із конфіскацією заборонених знарядь і засобів лову. Розмір шкоди, заподіяної внаслідок таких дій, передбачено постановою Кабінету Міністрів України від 21.11.2011 №1209.

Державна екологічна інспекція у Сумській області наголошує, що сума збитків, завданих браконьєрським виловом біоресурсів, залежить не від розміру чи ваги риби, а визначається за її видом (окрім деяких виключень). Наприклад, за кожного карася чи верховодку порушнику доведеться сплатити 17 грн.; за краснопірку – 68 грн., за плітку – 85 грн., за лина – 119 грн., за ляща – 170 грн., за товстолоба та білого амура – по 255 грн., за сазана – 306 грн., за щуку – 340 грн., за сома – 425, а кожен незаконно добутий судак обійдеться у 510 грн.