18 березня – Всесвітній день переробки

18 березня за ініціативою Global Recycling Foundation відзначається Всесвітній день переробки. Цей день був започаткований 2018 року під егідою фонду Global Recycling Foundation з метою підвищення обізнаності не тільки про важливість утилізації, а й про те, наскільки цінними насправді є відходи як ресурс.

Необхідність вторинного використання відходів, впровадження екологічно-виваженої поведінки зі сміттям у власному побуті сьогодні є ключовим питанням збереження навколишнього природного середовища у майбутньому.

У сучасному світі проблема накопичення відходів стоїть особливо гостро з двох основних причин, наслідки яких можуть бути трагічними для людства.

З одного боку, запаси природних ресурсів, наявних на Землі, не безмежні. Нераціональне їх використання призвело до того, що на сьогоднішній день людство вже витратило приблизно третину цих ресурсів. Саме тому важливо витрачати їх економічно, одночасно шукаючи їм альтернативу і займаючись вторинної переробкою вже використаної сировини.

З іншого боку, однією з причин глобального потепління називають «парниковий ефект», в тому числі через накопичення великого обсягу промислового і побутового сміття. Люди викидають тони поліетиленових пакетів, упаковок, покришок, побутової техніки та інших відходів, розкладання яких триватиме століттями.

Переробка відходів допомагає економити енергію. Так, наприклад, якщо ви переробляєте одну скляну пляшку, це заощаджує енергію, достатню для освітлення 100-ватної лампочки впродовж чотирьох годин, живлення комп’ютера протягом 30 хвилин або телевізора протягом 20 хвилин. Переробка однієї алюмінієвої банки дає змогу заощадити енергію, достатню для роботи 55-дюймового телевізора високої чіткості для перегляду улюбленого фільму.

Кожен з нас може зробити внесок у зменшення накопичення відходів, забезпечивши сміттю друге життя, а довкіллю – збереження.