В Інспекції відбулася робоча зустріч з питань оцінки впливу воєнних дій на довкілля

Протягом травня 2023-лютого 2024 рр. Національним екологічним центром України за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні було реалізовано проект «War and Environmental Damage – Guidelines for Communities» (Оцінка екологічних наслідків війни для громад).

Мета проекту – розробка інструментів оцінки впливу військових злочинів на довкілля України та їх наслідків для місцевих громад для подальшого врахування у стратегіях регіонального відновлення.

З метою обговорення результатів пілотної оцінки екологічних наслідків війни у Державній екологічній інспекції у Сумській області відбулася робоча зустріч з науковцями Сумського національного аграрного університету, Національного екологічного центру України, та представниками Великописарівської і Хотінської громад.

Під час заходу було розглянуто питання оцінки екологічних наслідків російської агресії, результати проведеного аналізу екологічного стану пілотних громад України, серед яких Хотінська та Великописарівська Сумські територіальні громади, що увійшли до числа п’яти громад Сумської та Миколаївської областей, відібраних для участі у проекті.

Також обговорювались питання щодо вдосконалення методик розрахунку збитків. Оскільки на сьогодні залишається актуальним питанням визначення комплексної екологічної шкоди довкіллю та нарахування збитків, завданих внаслідок збройної агресії, для їх подальшого стягнення з рф, учасники проекту готують відповідні пропозиції, які найближчим часом розглядатимуться представниками Міндовкілля та профільного комітету Верховної Ради.

Заступник начальника Інспекції Олександр УВАРОВ зазначив, що станом на сьогодні, фахівцями Інспекції розраховано вже більше ніж 2,7 мільярди гривень збитків, заподіяних довкіллю Сумщини. Робота з фіксації та документування Інспекцією злочинів країни-агресорки проти довкілля триває, проте безперервні обстріли прикордонних громад ускладнюють цей процес.